13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Krapović: Dužnost nove vlasti u Budvi je da građane upoznamo sa svim zloupotrebama

Dužnost nove vlasti u Budvi je da građane upoznamo sa svim zloupotrebama koje su dovele do teške finansijske situacije, iz koje se svakodnevno mukotrpno trudimo da izađemo, poručio je gradonačelnik Opštine Budva, Dragan Krapović.

Dragan Krapović

Saopštenje gradonačelnika prenosimo integralno:

“Trenutno je račun Opštine Budva u blokadi u iznosu od 100 000 eura, i to ne bi bilo predmet valike pažnje da taj dug Opštine nije nastao očiglednim umišljajnim i sinhronizovanim djelovanjem bivšeg predsjednika Opštine Lazara Rađenovića, bivšeg predsjednika Skupštine Opštine i direktora FK Mogren Bora Lazovića i Marka Kentere, u konkretnom slučaju izvršnog direktora “Multimedia group“. Marko Kentera je inače neposredno povezan, bilo osnivačkom ili upravljačkom ulogom, sa firmama „Patent“, „Copyright“ i mnogim drugim preduzećima koje su do sada kroz razne kombinacije sa ranijim rukovodstvima Opštine oštetile građane i po nekoliko desetina miliona eura ukupno. Naime, navedena lica su 29.11.2013. godine sklopila dva ugovora.

Prvim ugovorom o pozajmici „Multimedia group“ se obavezala da izvrši pozajmicu FK Mogrenu u iznosu od 100 000 eura, a predsjednik Opštine Lazar Rađenović se u ime Opštine potpisao kao garant vraćanja zajma FK Mogrena prema „Multimedia group“.

Drugim ugovorom o preuzimanju duga, koji je zaključen istog dana kao prethodni, „Multimedia group“ se našao u ulozi dužnika uplate pozajmice FK Mogrenu iz pomenutog ugovora o pozajmici, a Opština Budva se potpisom predsjednika Opštine Lazara Rađenovića legitimisala kao preuzimalac duga.

Drugim rječima, Opština Budva je preuzela ulogu dužnika u pogledu isplate zajma FK Mogrenu umjesto „Multimedia group“ i istu je izvršila, čime su u isto vrijeme prebijena potraživanja „Multimedia group“ prema Opštini iz ranijeg perioda, a koja su takođe nastala iz sudskog poravnanja veoma sumnjive prirode.

Naime, sudskim poravnanjem koje je zaključeno 2009. godine između “Multimedia group” i Opštine Budva, Opština je bila dužna da firmi “Multimedia group” uplati dug u iznosu od 652.601.79 eura po osnovu Ugovora o realizaciji autorskog djela – dramskog programa festival Grad teatar za period od 2007 – 2009 godine. Sam ugovor je bio predmet izviđaja Specijalnog državnog tužilaštva.

Međutim, to nije sve. Po osnovu prvog ugovora o pozajmici predviđeno je da, ukoliko FK Mogren kao zajmoprimac, ne bude pozajmljeni novac u iznosu od 100 000 eura vratio „Multimedia group“ do 09.12.2013. godine, isti iznos će uz zateznu kamatu najkasnije do 01.02.2015. godine vratiti garant iz ugovor o pozajmici, a to je, pogađate – Opština Budva.

Nakon toga su zaračunate zatezne kamate, pokrenut je sudski spor „Multimedia group“ protiv Opštine Budva i Apelacioni sud je 19.01. ove godine donio presudu u korist „Multimedia group“.

Pravnim egzibicijama su gore pomenuta lica dovela Opštinu Budva u tešku finansijsku situaciju i stoga smo dužni da našim sugrađanima iznesemo činjenice i razloge zbog koji insistiramo da se preispitaju svi pravni poslovi Opštine Budva sa pojedinim fizičkim licima i njihovim firmama u poslednjih 10-ak godina.

Novo rukovodstvo Opštine neće ni ovo prepustiti slučaju, već će protiv svih uključenih u ovaj sraman, kriminalni aranžman u najkraćem roku biti podnijete krivične prijave”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Budva Dragana Krapovića.

Najčitanije