8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: Uništili ste budžet ne za ovu, već 10 narednih godina

Sa sjendice SO Tivat

Punih 12 sati trajala je u ponedjeljak 14.redovna sjednica SO Tivat. Nakon što su 5 sati „potrošili“ na rasčpravo o opozicionom predlogu Odluke o stavu Opštine Tivat u vezi Vladine namjere da ovdašnji aerodrom „valorizuje“ kroz privatizaciju li davanje u dugoročni zakup, a koja je na kraju odbačena glasovima 17 odbornika DPS, parlament je do kasno uveče iscrpio i ostatak od 39 tačaka dnevnog reda.

Prihvaćena je informacija o ostvarenju budžeta Opštine za šest mjeseci tokom kojih se u gradsku kasu slilo 10,07 miliona od ukupno za cijelu 2017.planiranih 18,74 miliona eura. Opozicija je žestoko kritikovala način na koji lokalna DPS-SD-HGI vlast upravlja gradskim finansijama, ukazujući na to da su prihodi za preko 5 odsto manji nego u isto vrijeme lani, a što je priznala i opštinska sekretarka za finasije Rajka Jovičević (DPS). Kako su istakli opozicionari, kada se od primitaka za prvo polugodište odbiju iz prošle godine prenesena neutrošena sredstva, ispada je je realan prihod gradske kase Tivta za šest mjesci 2017. iznosio smao ko 3,7 miliona eura. Istovremeno, drastično su uvećani troškovi za plate i materijalne rashode u međuvremenu gotovo duplirane lokalne administracije.

„Primici su nikad manji, a izdaci nikad veći prije svega zbog partijskog zapošljavanja. Šta će biti kad Tivat počne da vraćadugoročlne kredite koje je uzeo za izgradnju kanalizacije i vodovoda ?“- pitao je Miomir Abović (TA).

“Bruto zarade su povećane 449.000 eura zbog povećanog zapošljavanja opštinskih službenika, a rashod za kancelarijski materijal je takođe uvećan iz tog razloga. Rashodi službena putovanja veći su za 10.000 eura nego lani, a reprezentacija je za 4.000 eura više”- primjedbe su Budimira Cupare (AZT), dok je Mirko Kovačević (TA) konstatovao da je aktuelna vlast “daleko najgora koju je DPS ikad do sada doveo u ovaj grad”.

“Uništili ste budžet ne samo za ovu, već i za narednih 10 godina zbog uživanja u luksuzu i rasipništvu funkcionera. Prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta katastrofalan. Pod pritiskom vrha režima odustali se od naplate komunalija u Porto Montenegru. Došlo je do značajnih smanjenja prihoda od poreza za kondo hotele i turističke vile, a značajno je i manje ruskih investicija zbog politike vaše vlade. 2014. godine od komunalija za šest mjeseci imali smo prihod od 1,7 miliona, 2015. 1,76 muiliona, 2016. 900.000, a ove godine svega 527.000 eura. To je pad za više od dvije trećine u odnosu na 2015.“- istakao je Kovačević., dodajući da su troškovi budžeta za plate i doprinose činovnicima i funkcionerima istovremeno drastično porasli sa 800.000  na1,28 miliona eura.

Kovačević

Iako je zaključak Odbora za finansije, privredu i razvoj, bio da se ova tačka povuče sa dnevnog reda i vrati na doradu zato što je finansijski izvještaj “nepotpun i nije u skladu sa planom rada za 2016 godinu kao i razloga što se podaci Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo ne podudaraju sa podacima iz knjigovodstvenog biroa”, glasovima 17 odbornika DPS udvojen je i finasijski i izvještaj o radu Turističke organizacije Tivat za 2016. Odbornica SDP Bernarda Moškov koja je na čelu TO bila do septembra prošle godine kada ju je naslijedila Gabrijela Glavočić (DPS), ukazala je na brojne nelogičnosti i netačnosti u izvještaju, kontroverzne podatke u vezi da finansijama i istakla da je ona, kada je otišla iz TO, ostavila sve plaćene račune i preko 241 hiljadu eura novca na računu. SO nije usvojila Finansjki i izvještaj o radu Fakuleta za mediteranske polsovne stidije čiji je Opština Tivat suvlasnik.

Većinom glasova odbornika DPS, SO je dobijela i odluke kojima će se opštinska imovina – placevi u Mažibni, Krtoloma i u centru grada iz hotela Pine, metodom zajedničke izgradnje sa zainteresovanim investitorom, iskoristiti za riješavanje stambenih pitanja lokalnih službenika I namještenika, kao i funkcionera. Amandmanom podnešenim na samoj sjednici, ak koji odbornici nisu dobili u pisanoj formi, u spisak onih koji će ovako moći dobiti stanove pod povlašćenim uslovima dodata su i “lica koja predlaže predjednik Opštine i sekretar SO”.

“Ovo je sramno i skandalozno -ni godina dana nije prošla od kako ste potrošili dva miliona eura zajedničke imovine za izgradnju stanova na lokaciji Švedske barake, i vi imate namjeru da gradite stanove za funkcionere i vaše članove. Ovo je prevršilo svaku mjeru. Ovako sebe nagrađujete za uništavanje ovog grada, za vašu sramnu ulogu oko prodaje Aerodroma i ćutanje na donošenje Zakona o izgradnji objekata“,- poručioo je DPS-u Mirko Kovačević (TA). Aludirajući na tekst obavljen u medijima, on je upitao “o kakvim je internim sporazumima govorio vaš stranački kolega Petar Plamenac.”

“On je u javnost izašao sa pričom nekakvoj hokus-pokus prodaji i da je kako tvrdi imao čvrste dogovore da će njemu Opština prodati parcelu na Pinama i čudi se kako je taj dogovor razvrgnut. On je prozvao Ivana Novosela, Sinišu Kusovca i Snežanu Matijević da ste ga obmanuli.“- rekao je Kovačević. Potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) je odgovorio da on nije imao nikakav dil ni razgovor ni sa Plamencom.

„Nikakve veze sa tim poslom nemam. Slažem se sa vama da opština mora da bude zaštićena. Opština ne daje nikome ništa. Ne daje se ni kvadrat izvođaču. Ako ne nađemo izvođača neće biti ni realizacije, a biće formirana komisija za izbor izvođača, što sve ide na saglsnost u resorno Ministarstvo. Pitanje je da li mi realno možemo naći izvođača jer takve parcele godinama stoje.“- istakao je Kusovac.

Izvor:S.L

Najčitanije