Kovačević: Priznanje doživljavamo kao nagradu za sve što smo tokom 16 godina stvorili …

„Međunarodni festival klapa Perast“ proglašen za najbolji u kategoriji Festivala

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, u srijedu su uručene godišnje nagrade najboljima u turizmu „Wild Beauty Awards 2017“ u hotelu „Hilton“ u Podgorici.

Veliko priznanje stiglo je za „Međunarodni festival klapa Perast“ koji je proglašen za najbolji u kategoriji Festivala.

Ovim povodom razgovarali smo sa izvršnim direktorom Međunarodnog festivala klapa Perast, Milanom Kovačevićem.

„Vrlo je vrijedno i značajno  priznanje koje smo,  u konkurenciji niza umjetničkih festivala koji postoje u našoj zemlji, dobili od  Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Prestižno priznanje  Wild Beauty Award  2017. za Festival klapa u Perastu  doživljavamo kao nagradu i prepoznavanje svega što smo tokom 16 godina stvorili,  prvenstveno u njegovanju kulturne baštine klapskog pjevanja, davno poniklog u Boki Kotorskoj, koje stiče sve brojnije poštovaoce u  Crnoj Gori.

Pokazalo se da je naše vezivanje za korjene tradicionalnog pjevanja u Boki Kotorskoj, koje bilježe De Sarno, Kuhač i Ludvik Kuba još krajem 19.vijeka  a kasnije i mnogi etnomuzikolozi, ispravan i zaista poštovanja vrijedan pravac djelovanja Festivala klapa u Perastu. Otkrili smo blago od 155 Kubinih notnih zapisa iz Boke, iz1907.godine, nepoznatih u Crnoj Gori do 2010.godine. Te zaboravljene bokeljske pjesme oživjeli smo kroz klapske obrade izvrsnih kompozitora, stvorili još 70 novih, premijerno izvedenih klapskih pjesama na temu Boka Kotorska-more i pomorstvo. Danas ih   pjevaju i najpoznatije klape iz čitavog regiona što nam s radošću dolaze u Perast, a do sada nas je pohodilo gotovo 300 klapa iz 7 zemalja.

A capella pjevanje, najteži ali i  najcjenjeniji oblik klapskog izvođenja, u Perastu njegujemo kao tradiciju, što izuzetno cijene istaknuti muzički stvaraoci sa kojima sarađujemo.

Dakle, ovo priznanje dijelimo sa svima koji su prepoznali  ove vrijednosti i karakter peraškog festivala, koji su nas podržavali, hvalili ali i kritikovali na ovom putu do nagrade.  Očekujemo da će ovo priznanje biti dodatni potstrek postojećim ali i novim crnogorskim klapama za još bolje rezultate  i stvaralački rad.

Uručene nagrade za turizam “Wild Beauty Awards 2017”

Hvala svima koji su u klapskom svijetu, a našoj klapskoj publici najavljujemo  poseban doživljaj na XVII Međunarodnom festivalu klapa Perast-2018“ – kazao je za naš portal Kovačević.

Posebna emisija o dobitnicima nagrade „Wild Beauty Awards 2017“ biće emitovana večeras, subota 16. decembar od 22 sata na RTCG 1.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.