12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kovačević: Kankaraš na čelu kriminalne grupe, Novosel saučesnik

Sa pressa tivatske opozicije
Sa pressa tivatske opozicije

Bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) na čelu je organizovane kriminalne grupe koja je u aferi „Komunalije“ opštinsku kasu oštetila za ogroman novac, a aktuelni gradonačelnik Ivan Novosel (DPS), predsjednik SO Krsto Bošković (SDP) i glavna administatorka Opštine Jovanka Laličić (DPS) su njegovi pomagači i saučesnici. Zbog toga se od specijalnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju (ST) Milivoja Katnića očekuje da pod hitno pokrene istragu o malverzacijama i nezakonitom radu lokalne uprave Tivat – poručili su predstavnici tivatske opozicije i NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ . Na pres konferenciji sazvanoj povodom kako su rekli, „infantilnog i neinteligentnog načina, nedostojog djece uzrasta pet godina“ Ivana Novosela da pokuša demantovati sopstvenu raniju izjavu kojom je potvrdio da su komunalije u slučaju butik-hotela „Regent“ u Porto Montenegeru 2012 nezakonito obračunate i naplaćene u iznosu manjem za preko milion eura, opozicionari su zahtijevali od lokalnih odbora DPS i SDP da se izjasne o aferi koja već mjesecima potresa Tivat.

„Dosad nezabilježen pokušaj demantija samog sebe od strane Novosela potvrda je promjene njegovog stanja svijesti ili toga da se on osjeća da je apsolutno iznad zakona pa može govoriti laži u pokušaju da prikrije krivično djelo sa štetom za gradsku kasu od preko milion eura. Nigdje u važećim propisima nema osnova za njegovu tvrdnju da se komunalije mogu „preliminarno“, obračunavati prije početka gradnje, a onda „konačno“ nakon upisa objekta u katastar. To su teške laži sa kojima je prije godinu ipo počeo prvo Kankaraš, a sada na isti način i Novosel sebe dovodi u inkriminišuću poziciju. Kao građanin, zadovoljan sam što je brzo nakon formiranja ST, ono krenulo u akciju u Budvi, ali sada već više nema nikakvih opravdanja da ST po hitnom postupku ne uđe i u Opštinu Tivat, počne izviđaj i privođenje krivaca za ovu aferu.“- kazao je Mirko Kovačević (TAA) dodajući da se afera „Komunalij“ ne svodi samo na slučaj „Regent“, već takvih primjera ima još dosta, od kojih je TAA već javno obznanila i slučaj „Vračar“ u kome je po njima, gradska kasa pretrpjela štetu od oko 200 hiljada eura. Opozicionari su pozvali VDT Ivicu Stankovia i ST Milivoja Katnića da ozbiljno pristupe mogućim krivičnim djelima u Opštini Tivat ističući da Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru nema kapaciteta da se bavi slučajevima visoke korupcije i podsjetili da je protiv Novosela i Kankaraša MANS već podnio i krivične prijave zbog kontroverzi u realizaciji 2,3 miliona eura vrijednog posla rekonstrukcije gradske rive Pine.

„Svojim ponašanjem u proteklih nekoliko mjeseci Novosel čini najmanje tri krivična djela: neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca, pomoć učiniocu izvršenog krivičnog djela i zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi. Potvrdio je da su, nakon objavljivanja u javnost afere „Komunalije“ u međuvremenu rađeni i brojni aneksi drugih ugovora o obračunu komunalija koje su prvobitno bile nezakonito naplaćene u manjim iznosima od propisanih, ali je bez obrazloženja odbio zahtjev TAA da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, da uvid u te anekse.“- istakao je nezavisni odbornik Miomir Abović. On je istakao da javnost još čeka „famozni izvješta Novoselove Komisije o pregledu obračuna komunalija za 2010-2014“ te da od njegovog ishoda zavisi hoće li gradonačelnik biti prinuđen da „podnosi krivične prijave protiv svojih podređenih i samoga sebe, ili ćemo mi podnijeti prijave protiv članova Komisije i samog Novosela“.

Vlado Arsić (Demokrate) ukazao je da u zataškavanju afere učestvuju i predsjednik SO Krsto Boškovć i glavna administatorka Jovanka Laličić koji odbornike na sjednici SO 6.jula nisu obavijestili da je Porto Montenegro samo nekoliko dana ranije platio 500.000 eura po novom obračunu za „Regent“. On je pozvao predstavnike kompanije Pitera Manka da dođu u lokalni parlament i javnosti objasne „što se tu sve događalo, da li je i ko vršio pritisak i zašto se pokušala oštetiti gradska kasa za preko milion eura“.

„Pandorina kutija je otvorena i ja očekujem od ST da nakon Budve, dođe i u Tivat i sve ovo ispita.“- poručio je Nebojša Vukasović (SNP) dok je Neven Staničić (LIGA) podsjetio da je lokalna DPS-SDP vlast u dva navrata odbila zahtjeve opozicije i TAA da se o aferi „Komunalije“ raspravlja u SO i da se formira „prava međustranačka i nezavisna Komisija za njihovo preispitivanje“.

Najčitanije