16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru otvorena izložba u spomen na glumca Predraga Vušovića – Pređa

“Pređu u spomen” naziv je dokumentarne izložbe koja je otvorena u petak u Kotoru povodom pete obljetnice smrti poznatog hrvatskog glumca Predraga Vušovića Pređe, rodom iz Kotora.

Izložbu autorice Jagode Buić je otvorio Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore.

“Nužno je spomenuti poveznicu između autorice izložbe i Pređinog stvaralaštva, njihovo mediteransko utočište onu polaznu tačku koja osigurava poseban senzibilitet za prožimanje raskošnih elemenata prirode i vrhunskih dostignuća kulture”, kazao je Goranović.

“I Kotor i Risan i Dubrovnik su mjesta koja su obilježila Pređin život i rad. Zato je Pređo mogao biti maestralan i u Shakespeareovom Richardu Trećem i Gogoljevoj ženidbi… naravno najmestralniji je bio kada je igrao Marina Držića”, rekao je.

„Ova izložba je mnnogo više od konvencionalnog dokumentiranja jednog rano prekinutog uspješnog glumačkog puta. Natopljena emocijama i razumjevanjem ona znači više, od, kako to često biva društvenih priznanja. Neizmjernu zahvalnost dugujemo autorici Bujić što nam je ovom izložbom više približila a mnogima i otkrila Predraga Vušovića“ – kazala je kustosica galerije Solidarnost mr Marija Mihaliček.   

Direktor OJU Muzeji Kotor, Andro Radulović,  pozdravljajući brojne goste i posjetioce izrazio je  zadovoljstvo što će prostor palate Pima biti narednih dana ustupljen Pređi, u kojem ćemo ga još jednom moći osjetiti, čuti možda dodirnuti.

Waves
Waves

„Večeras će svojim Kotoranima, Bokeljima, Rišnjanima i svim drugima koji ne odole njegovom pogledu ispod volta palate Pima, on će sam najbolje reći o sebi, baš ovdje u ovom znalački načinjenom teatru, na nevidljivim daskama, i dobro vidljivim likovima njegovih uloga u kojima je Pređo ugrađivao svoju najbolju ulogu, svoj život. Ovom izložbom poručujemo Pređu da smo i dalje sa njim, da smo tu zbog njega i da želimo iskazati neizmjerno puno ljubavi. Hvala mu za sve…“ – poručio je Radulović.

Pređu u spomen
Pređu u spomen

Pređo je bio veliki glumac, širokih dimenzija razmišljanja, osjetljiv na najtananije nijanse tona. Njegova katkad naturalistička gluma nikada nije gubila pečat univerzalnih vrijednosti”, zapisala je autorica izložbe Jagoda Buić.

Pređu u spomen
Pređu u spomen

Pređine stihove kazivo je reditelj Petar Pejaković, a u muzičkom dijelu programa nastupio je kotorski sastav “Škuribanda”.

Izložbu je organiziralo ministarstvo kulture Crne Gore, “Muzeji” – Kotor i Društvo za kulturnu saradnju Perun iz Zagreba.

Najčitanije