U Kotoru otvorena izložba “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi”

“Hrvatska nematerijalna kutlurna baština na UNESCO-voj listi” nazi je izložbe koja je večeras otvorena u multimedijalnoj dvorani crkve Svetog Pavla u Kotoru.

Na izložbenim panoima uz tekst i fotografije o svakom dobru, prikazana je i karta lokaliteta kao i prostor Hrvatske iz kojeg kulturno dobro dolazi. Ovom izložbom i UNESCO-vim priznanjem prikazan je samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske. Na izložbi je prikazan i kratki film o fenomenima nematerijalne kulturne baštine, kao i najnoviji film iz posljednje kandidature.

Izložbu je otvorio Veselko Grubišić veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

„Vrijednost i krhkost nematerijalne baštine je temeljna identitetska, univerzalna vrijednost koja nadilazi nacionalne granice, trajno nas obvezuje na njeno pomno promišljanje, stručno proučavanje i čuvanje kako bismo ideje tolerancije zajedništva i poštivanja raznolikosti predali u nasleđe budućim generacijama. Preko 160 nematerijalnih kulturnih dobara uprisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na UNESC-ovoj reprezentativnoj listi čovječanstva upisano je 14 naših dobara, kao i jedno nematerijalno dobro na listi ugrožene nematerijalne kulturne baštine. Ovdje prikazujemo samo fragmente Hrvatske kulturne baštine. Cilj nam je upoznati vas posebnošću i različitošću naše baštine, kao povjesnoga kontinuiteta koji se prenosi iz generacije na generaciju, kao i sa hrvatskim kulturnim identitetom podići svijest o važnosti i potrebi očuvanja kulturne baštine“ – kazao je veleposlanik Grubišić.

Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva uvršteno je čipkarstvo u Hrvatskoj koje razlikuje tehnike i materijale izrade – čipkom na iglu koja se izrađuje na otoku Pagu, čipkom od agave s otoka Hvara i čipkom na batiće iz sjevernohrvatskog grada Lepoglave. Kulturno dobro na Listi je i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, potom Festa svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod Zvončari s područja Kastavštine, potom medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, bećarac – tradicijski glazbeni žanr s područja Istočne Hrvatske, nijemo kolo Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, mediteranska prehrana i muzej Batana. Na UNESCO-voj listi ugrožene nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita upisan glazbeni izričaj ojkanje.

Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi

Autorka  izložbe je dr Iris Biškupić Bašić, viša kustoskinja.

Izložbu je organizovalo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru, u saradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Etnografskim muzejom iz Zagreba i Hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori.

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2011. godine, realizovali su je zaposlenici Etnografskog muzeja, a rezultat je dugogodišnjeg rada i nastojanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela zaduženog za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, s lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu.

U muzičkom dijelu programa nastupio je sastav „Lungo Mare“.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.