Kotoru na dar – Koncert klape HRM – Sv. Juraj

U prepunoj kotorskoj bazilici-katedrali Sv. Tripuna večeras je koncert održala  klapa Hrvatske ratne mornarice – Sv. Juraj pod sloganom Kotoru na dar.

Predstavljajući klapu generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan kazao je da ovaj događaj sam po sebi ima dvostruku simboliku. Prva je u tome što klapa nosi ime prvotnog zaštitnika kotorske biskupije sv. Jurja kojega je 809. godine zamijenio sv. Tripun, a druga je u činjenici da se njen nastup održava u mjesecu oktobru, kojega katolička Crkva na poseban način posvećuje Bogorodici.

„Sedmoga dana toga mjeseca, proslavlja se blagdan Gospe od Rozarija kojega je ustanovio papa Pio V. nakon Lepantske bitke, koja se dogodila na taj dan 1571. godine. U njoj je sudjelovalo preko 500 galija i 150.000 ljudi. Bio je to sukob kršćanske lige, s jedne i turske sile s druge strane. U toj bitci je sudjelovala i kotorska ratna galija „Sv. Tripun“ pod komandom Jeronima Bizantija. Na galiji je bilo nešto preko 250 ljudi. Svi su izginuli, „ne bez slave svoje i svoga grada“ kao i sedam peraštana čuvara mletačke ratne zastave, na komandnom ratnom brodu admirala Sebastiana Veniera.

Kao sjećanje na tu pobjedu kršćanskog oružja papa Pio V. je odredio da se u sumrak svakoga dana zvoni u čast Bogorodici u svim katoličkim crkvama svijeta kao sjećanje na pobjedu i poginule u toj zadnjoj velikoj bitci u kojoj su sudjelovali brodovi na vesla. U bitci je poginulo s jedne i druge strane u jednom danu oko 50.000 ljudi.

Među njima kao rob veslač na turskoj galiji i barski nadbiskup Ivan Bruno.

Ovaj koncert marijanskih duhovnih pjesama, je posvećen učesnicima te bitke. A pjesme Bogorodici u čast, koje je izvela klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“ neka budu naša zajednička molitva za sve poginule u toj bitci“ – kazao je don Anton Belan.

Klapa Sv. Juraj svoj koncert zasvršila je poznatom pjesmom Bokeljska noć koju je brojna publika sa oduševljenjem pozdravila i otpjevala zajedno sa njima.Photo: Boka News - Klapa Sv. Juraj

Klapa “Sveti Juraj” – Hrvatske ratne mornarice osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske. Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadacima MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.