16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorski karneval – Ključevi grada maškarama od 14. – 22. februara

Press

Tradicionalni kotorski zimski karneval 2015. kako je i najavljeno održati će se od 14. do 22. februara, za kada je predviđeno suđenje i spaljivanje karnevala, nakon čega će održati koncert Jelena Rozga na Trgu od Oružja, kazao je Miloš Dževerdanović, direktor JU Kulturni centar “Nikola Đurkovic” Kotor i predsjednik Organizacionog odbora zimskog karnevala, na današnjoj konferenciji za medije.

Oko spornog termina održavanja karnevala, koji ulazi u katolički post zbog kojeg je reagovala kotorska biskupija, pojedine političke partije, pojedinaci, NVO, Dževerdanović je kazao:

„Kao organizatori, nismo razmišljali o terminu održavanja karnevala, imali smo brojne sastanke, na kojima smo razgovarali o maskama pravljenju jedne jake povorke, masovnosti, da karneval ima svoj smisao.

Da smo se držali nekih termina koje su preporučivala vjerska zajednice mi sigurno ne bi imali Kotorski karneval, odnosno, nebi imali one ljude koji ga čine. Mi imamo svoje tržište, presudio je tržišni faktor, a to su dvorane, pjevači, učesnici karnevala, grupe i pojedinci koji čine srž, mi smo okrenuti prema tom segmentu, a ne nikako da vrijeđamo bilo koju naciju ili vjeru.

Termini u kojima se organizuje karneval definisani su i rezervisani u decembru, kao i program, kada su obavljeni razgovori sa karnevalskim grupama. Nažalost tada sam imao pogrešnu informaciju o početku korizme.

Postoji veliki broj onih koji žele aktivno da se uključe i pomognu da organizacija ove tradicionalne manifestacije uspije.

Ove godine zimski maskenbal ponovo biti održan na području kotorske opštine. „Biće organizovan u poslovnom centru “Vukšić” u Grblju, a u pitanju je sala koja može primiti između 300 i 350 ljudi.

Karneval će koštati oko 31.000 eura, od čega je obezbijeđeno iz budžeta opštine 24.000 eura, dok ostala sredstva ćemo pokušati obezbjediti kroz donacije i sponzorstvo“ – zaključio je Miloš Džeferdarović.

Press
Press

“Karnevala nema bez karnevalskih grupa na čiji je zahtjev, kada je u pitanju datum održavanja karnevala, ranije dogovoreno da to bude zadnja nedjelja februara, bez obzira na korizmu, to piše i u Statutu. I ranije je bilo slučajeva da pojedinci neće da učestvuju jer se ušlo u korizmu. Da nije bilo karnevalske grupe „Fešta“ koja je prije desetak godina preuzala na sebe učešće i organizovanje karnevala on bi se do danas sigurno ugasio, tada niko nije pitao jesmo li u korizmi“- kazala je Rafaela Pina Lazarević, članica Organizacionog odbora.

Član Organizacionog odbora i bivši kapo karnevala mr Jovan Martinović koji učestvuje u Kotorskom karnevalu od 1953. godine cijelu situaciju oko organizovanja karnevala u korizmi nazvao je hajkom protiv organizatora.

„Karneval nije crkvena nego pučka fešta još iz paganskih vremena. Nekada davno, do 19. vijeka Kotor je bio pretežno katolički grad. Crkva nije bila odvojena od države i diktirala je građanima kako da se ponašaju. Karneval je morao da se završi 40 dana prije Uskrsa, za Veliki post. U Kotoru, koji je bio 60% katolički a 40% pravoslavni, desile su se promjene. Danas imamo otprilike 90% pravoslavnih, 10% katolika, ovim datumom ušli smo u katoličku a ne pravoslavnu korizmu.

Kotorski biskup se pismom protesta obratio predsjedniku Opštine Kotor ne znam kako je gradonačelnik odgovorio, ali znam da biskup ne može prinuditi Opštinu da pomjeri karneval. Znam, jedino da može da naredi svojim vjernicima da ne učestvuju u karnevalu.

Zahvaljujući direktoru Turističke organizacije Kotor Mirzi Krciću, koji je zbog bolesti spriječen da danas prisustvuje ovoj konferenciji, dobio sam vrijedne podatke da se u izrazito katoličkim zemljama kao što je Italija u gradu Vijaređo karneval održava 28. februara, sedam dana poslije kotorskog. U Nici će karnevalska povorka biti 1. marta a u brazilskom Rio de Janeiro 8. marta. Pravimo se veći katolici od pape“ – kazao je mr. Jovica Martinović.

U sklopu ovogodišnjeg programa neće biti organizovana Škaljarska večera, kao i maskembal u MZ Dobrota.

Kotorski karneval
Kotorski karneval

Kotorski karneval svečano će biti otvoren u subotu 14. februara u 19 sati, u velikoj Sali centra za Kulturu Kotor.

O detaljnom programu karnevala narednih dana, do tada spremajte maske, kostime…

Najčitanije