11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska tvrđava upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore

Kotorska tvrđava biće upisana na Listu svjetske baštine UNESCO, potvrđeno je danas na 41. zasijedanju UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu, koji se održava u Krakovu, sopšteno je iz Ministrstva kulture.

Osim tvrđave u Kotoru, na listi su se našli i utvrđeni gradovi Bergamo, Peskijera del Garda i Palmanova iz Italije, odbrambeni sistem Zadra i tvrđava Sv. Nikola u Šibeniku, iz Hrvatske.

“Komitet je Crnoj Gori, Italiji i Hrvatskoj dao preporuke koje se odnose na neophodnost izrade HIA (Procjene uticaja na baštinu) za sve razvojne projekte; neophodnost informisanja Centra za svjetsku baštinu o svim projektima koji mogu uticati na izvanrednu, univerzalnu vrijednost; donošenje i implementaciju menadžment planova; izradu i implementaciju Studije razvoja turističkih kapaciteta; izradu prekogranične strategije konzervacije za ovo kulturno dobro zasnovane na specijalističkoj ekspertizi u oblasti venecijanskih utvrđenja, te monitoring svih aktivnosti kroz djelovanje Međunarodnog koordinacionog tijela. Kada je u pitanju Kotor, posebno je preporučeno da se revidiraju i izmijene granice zaštićene okoline tako da se obuhvati i dio mora, kako bi se poboljšala dalja valorizacija kulturnog dobra. Posebno je zatraženo da se nastave napori na rješavanju problema urbanističkog razvoja u Kotoru, koji  je potrebno posebno tretirati kroz HIA.”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Photo: Boka News

Pored Herceg Novog, za koji će se uskoro pokrenuti procedura ispunjavanja zahtjeva u skladu sa ICOMOS preporukama, kako bi u narednom periodu bio priključen ovom upisu, Crna Gora je kandidovala i Ulcinj.

“Nalazi UNESCO eksperata ukazuju da venecijanski sloj u Ulcinju nije očuvan u mjeri da potvrđuje autentičnost i integritet, međutim, kako ovo kulturno dobro ima nesporne kulturne vrijednosti koje ukazuju na složenost kulturnih uticaja koje su ostavile trag u Ucinju, njegov status biće predmet posebne pažnje u saradnji između Opštine Ulcinj i Ministarstva kulture”, dodaje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore

Crnu Goru su na 41. zasijedanju UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu u Krakovu predstavljali: Dragica Ponorac, ambasadorka Crne Gore u Francuskoj pri UNESCO, Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu,  prof. dr Ilija Lalošević, kontakt osoba za primjenu Konvencije o svjetskoj baštini i Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Najčitanije