Kotorska pijaca, nekada i danas – Više od tradicije

Pijačni ili pazarni dan u Kotoru je subotom i eto dovoljnog razloga da vam prenesemo priču o gradskoj pijaci ili merkatu kako je još zovu, o još jednoj tradiciji Kotora…

Pijačni pazar u Kotoru se bilježi još u prvoj polovini XV vijeka kada se održavao nedjeljom i to na pjaci ispred svetog Tripuna. Kako je to smetalo redovnim liturgijskim obredima, tadašnji kotorski biskup Marin Contareno je zabranio održavanje pijace nedjeljom i prebacio za subotu, što je ostalo i do današnjih dana, naravno mijenjajući mjesto u samom gradu. Otuda i nazivi pojedinih trgova kao Pjaca od Brašna, Pjaca od Mlijeka, Pjaca od Salate, a uz rijeku Škurdu sa sjeverne strane grada, van zidina, postojao je i Crnogorski pazar, ali znatno kasnije.

Tek nakon 1900-te pijačni pazar se seli van grada.

Naime, namjera Opštine da se još davne 1901. godine, od tadašnje vojne (Austrijske) uprave otkupi prostor između bastiona Korner i Valier i napravi tržnica, realizovana je negdje oko 1905. godine. I tako ovdje pijačni život traje već preko 100 godina.

Odlazak na pijacu je mini-ritual za druženje, koji i danas karakteriše sve pjace na Mediteranu, pa i našu Kotorsku, koja počinje da pulsira već u ranim jutarnjim satima kada pristižu proizvođači i prodavci iz Grblja, Bara, Ulcinja, i ostalih susjednih mjesta, nekada i iz Konavala, pune bankove sezonskim voćem i povrćem, ribari morskim plodovima i ribom.

Na pijaci osim kupovine uvjek nekoga sretnete, čujete poneku ćakulu uz neizbježni odlazak na kafu…

Naravno tu su i turisti koji uz obavezan smješak fotografišu, probaju, naročito suve smokve, maslinovo ulje…

A pjaca ovih dana prebogata jesenjim plodovima raznih boja, mirisa i ukusa, jesenjim cvijećem što čini ovo kotorsko mjesto živopisnim i zanimljivim…

U našoj foto-galeriji pogledajte kako je pijaca nekada izgledala a kako je danas…

2 Komentari

  1. Vi ste pravo osvjezenje za nas Bokelje van Boke, kako lijep prikaz, malo istorije, lijepe slike od nekad i sad, za mene pravo uzivanje, zapravo, nisam imala priliku do sada da vidim stare slike Merkata i podatke o nastanku ……..
    Lijep pozdrav i hvala vam….
    Zorica

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.