11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorska biskupija slavi 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna – Svetu misu predvodi kardinal Josip Bozanić

Katedrala Svetog Tripuna - foto Boka News
Katedrala Svetog Tripuna – foto Boka News

Kotorska biskupija obilježava veliki jubilej – 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna. Svečana proslava započet će u petak 16. septembra, kada će se u katedrali održati prigodna Akademija, a u subotu, 17.septembra centralno euharistijsko slavlje.

Pred katedralom u 9,30 sati će se zaigrati „Kolo Svetog Tripuna“ koje tradicionalno izvodi Bokeljska mornarica, a u deset sati započinje sveta misa koju predslavi uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački u zajedništvu s brojnim biskupima i svećenicima.

Kotorska katedrala Svetog Tripuna svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV. do XX. stoljeća, predstavlja najznačajniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.

Dan njene posvete 19.juna, označava u najvećoj mjeri i dan završetka njene izgradnje, koja je započela 1124. godine.

Katedrala Svetog Tripuna
Katedrala Svetog Tripuna

„O toj posveti imamo i primarni izvor u prigodnoj diplomi na pergameni koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj. Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, pod signaturom D-I-2.

Dokument je pisan latinskim jezikom, karolinškom goticom. Osim ovog ključnog dokumenta za dataciju kotorske katedrale podsjećamo da je sačuvan i obrednik prema kojemu je bila obavljena posveta katedrale.

On se danas čuva u Sankt Petersburgu, a datiran je s 1090. godinom te je pripadao kotorskom biskupu Grimoaldu. Na njega je 1983. godine skrenuo pažnju znanstvene javnosti kanadski znanstvenik Richard Francis Gyug (The Lectionary and Pontifical of Kotor)“ – kazao je za Boka News, generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

Najčitanije