16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

O KotorArtu krajem sljedeće sedmice

Ljetnja pozornica KotorArt Foto: Duško Miljanić

Zbog činjenice da Ministarstvo kulture još nije definisalo budžetska sredstva za Međunarodni festival KotorArt, direktori svih programskih segmenata saglasni su da su uslovi rada izuzetno otežavajući i demotivišući.

Teško je kvalitetno se baviti kompletnom pripremom festivala, ugovaranjem sa domaćim i inostranim umjetnicima, ansamblima i njihovim agencijama kao i dogovaranjem poslova na lokalnom nivou kada se radi bez znanja ukupne finansijske podrške.

Iz ovih razloga dobra je dugo očekivana vijest  iz Ministarstva kulture da će se pokrovitelji festivala, predstavnici Ministarstva i Opštine Kotor sastati naredne sedmice.

Evropska praksa za festivale ovog obima je da su budžeti definisani godinu ranije i nerijetko se oni procentualno vezuju za budžete pokrovitelja.

Opština Kotor svoja davanja za KotorArt obično određuje krajem godine.

IX Međunarodni festival KotorArt planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata: Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorAPPS, Don Brankovi dani muzike, Pjaca od filozofa i Festival klapa Perast. Zajedničko otvaranje planirano je za 29. jun u Kotoru.

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu. Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledalaca, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je učestvovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.

Programski tim Međunarodnog festivala KotorArt:

Ratimir Martinović, KotorArt – Don Brankovi dani muzike

Petar Pejaković, KotorArt – Festival pozorišta za djecu

Milan Kovačević, KotorArt – Festival klapa, Perast

Dijana Vučinić, KotorArt – KotorApss

Srećko Horvat, KotorArt – Pjaca od filozofa

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije