20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt – više od 200 programa

Filmska i klapska muzika – KotorArt

IX Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, planiran je za period od 29. juna do 14. avgusta sa preko 200 programa, koje će izvesti umjetnici iz više od 20 zemalja širom planete, podijeljeni u pet programskih segmenata.

Samo u prošloj godini, u okviru svih segmenata KotorArt-a, predstavilo se više od hiljadu umjetnika, priređena su 254 raznolika programa koje je pogledala publika od oko 45 hiljada gledalaca, što ga svrstava u najposjećenije festivale u regionu. Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe festivala je vidjelo više od 200.000 gledalaca, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je učestvovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta.

XVI Međunarodni festival klapa Perast, ove godine je u znaku Priča o moru, programa koji  podsjeća na život Bokelja iz doba jedrenjaka, klapskih pjesama, priča o čuvenim pomorcima Boke, odabrane poezije i tradicionalnih  folklornih plesova. Koncertima Priče o moru, u Herceg Novom 3. juna, Budvi 10. juna i Tivtu 18. juna, najavljuje se veliko finale festivala planirano u Perastu 30. juna (ženske klape) i 1.jula (muške klape). Čak 10 novih klapskih kompozicija bi trebalo da bude premijerno izvedeno tokom ove dvije noći. Neka od poznatih klapskih  imena iz Crne Gore –  AlateAssa VoceBellezzeCastel Nuovo kao i dobitnika mnogih nagrada iz okruženja  poput  SkontradureBure  i  Stentorije od ženskih a posebno  Filip Dević, Morbin i Pinguentum  od muških klapa,  najavljuju  izvrsne klapske večeri.

XXV Kotorski festival pozorišta za djecu ove godine obilježava jubilarno izdanje – četvrt vijeka postojanja. Glavni pozorišni progam jubilarnog izdanja festivala, koji će se održati od 1. do 12. jula 2017, planiran je da bude najbogatiji do sada. Publika će moći da uživa u 20 raznovrsnih profesionalnih predstava za djecu i mlade. Ovo ljetnje rođendansko slavlje zamišljeno je da počne čarobnim plesnim, audio-vizuelnim performansom gostiju iz Barselone – Roseland Musical, njihovom adaptacijom poznate priče “Putovanje u središte Zemlje” autora Žila Verna. Počev od audiovizelnih plesnih spektakla, mjuzikla, klovnova, lutkarskih, dramskih, inkluzivnih, interaktivnih i neverbalnih predstava do onih koje kombinuju više tehnika (audio, video animacija i lutkarstvo) predviđeno je ponešto za svačiji ukus i oko.

Kao i svake godine, festival je i za 25. izdanje pripremio bogat prateći program, u okviru kog je planirano da djeca i mladi mogu da kroz likovnu, muzičku, književnu i brojne druge forme izraze svoju kreativnost i sa festivalom donesu još jedno šareno i radosno ljeto na kotorske ulice. Edukativni karakter većine programa preporučuje Kotorski festival pozorišta za djecu svim roditeljima koji razmišljaju šta je najbolji ljetnji kulturno-umjetnički sadržaj za njihove klince. Očekuje nas mnoštvo zanimljivih programa koji će ovog ljeta da pokrenu talas dječije kreativnosti u Kotoru – gradu iz bajke!

KotorArt 2015.

XVI Don Brankovi dani muzike planirani su da počnu tradicionalno na Dan državnosti, 13. jula, i da traju sve do 14. avgusta, kroz 16 izuzetnih koncerata domaćih i inostranih umjetnika na različitim lokacijama Kotora i Boke. Festival nastavlja tradiciju njegovanja i promocije savremenog stvaralaštva u polju muzike porudžbinama novih djela, te će dva nova djela inspirisana lokalnom tradicijom – Varijacije na temu Bokeljskog kola – čiji autori su šest kompozitora iz regiona, i film Dušana Vulekovića inspirisan upravo tradicijom ovog Kola, Mornarice i samog Grada, označiti početak ovog segmenta KotorArta.

Nakon uspješne audicije za članove Festivalskog orkestra KotorArt-a, tokom zime i proljeća, planirano je da ovaj sastav nastupi sa eminentnim dirigenitma i solistima, promovišući muziku sa različitih strana svijeta. Bogat program Festivala čine i nastupi trojice najvećih violinista sa naših prostora, Nemanje Radulovića, Romana Simovića i Stefana Milenkovića u nekoliko koncerata, potom povratak našeg a svjetski poznatog gitariste Miloša Karadaglića na izvođačku scenu u okviru dva programa Miloš Invites u Luštica Bay-u i Kotoru, kao i brojni drugi programi na kojima učestvuje najširi dijapazon umjetnika, od đaka Muzičke škole, preko vođe deonice Berlinske filharmonije i brojnih renomiranih muzičara, do Valentine Lisice, najveće svjetske YouTube zvijezde klasične muzike, “nove Marte Argerič” kako je kritika zove. Završnica festivala  je povjerena gitaristima Danijelu Ceroviću i Goranu Krivokapiću čiji bi dupli album posvećen djelima Baha konačno trebao da doživi svoju promociju i u Crnoj Gori. Na off-koncertima publika će imati prilike da čuje izuzetne vokale Amire Medunjanin, Bisere Veletanlić i Gabi Novak, ali i trojicu najboljih džez pijanista ovog regiona: Bojana Zulfikarpašića, Matiju Dedića i Vasila Hadžimanova.

VI KotorAPSS planiran je u Kotoru od 15. do 22. jula. Tokom pet godina postojanja, KotorAPSS se profilisao kao platforma za promišljanje o arhitekturi i centar neformalne edukacije u ovom dijelu Evrope pozicionirajući Crnu Goru na arhitektonskoj mapi Evrope i svijeta. Tokom prethodnih godina, fokus rada ljetnje škole arhitekture KotorAPSS bio je RE-USE – ponovno korištenje zapuštenih objekata jugo-moderne, industrijskih zona i gradskih prostora, a na proteklim radionicama i simpozijumima, KotorAPSS je ugostio oko 60 predavača i među njima najistaknutija imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni. Urađen je niz istraživačkih projekata, dok su na radionicama učestvovali studenti iz preko 15 zemalja. Kao segment festivala posvećen arhitekturi, KotorAPSS je postao značajan činilac razvoja i podrške lokalnoj zajednici i gradu uopšte.

Ne daj se Ines – KotorArt

U 2017. godini, APSS se odnosi kritički prema permanentnom u arhitekturi i ispituje njegov značaj, otvarajući novo poglavlje i tematsku cjelinu Privremenog u arhitekturi. Tema je postavljena kao eksperiment za testiranje novih stavova i ideja, a strukture koje će biti njihov rezultat bi trebalo da podstaknu inovativne koncepte, testiraju nove scenarije i drugačiji pristup korištenju javnog prostora. Cilj je da se inicira interakcija i provjeri moguće novo lice javnog prostora, kao kritički osvrt na njegovu decenijsku degradaciju. U prvoj godini Privremenog u arhitekturi, planirano je da jednonedjeljnu radionicu vodi hrvatsko-austrijski tim Numen/For Use. Oni bi sa grupom studenata i mladih profesionalaca kreirali i realizovali temu: PRIVREMENO u vidu instalacije u Starom Gradu. Prijave za KotorAPSS su bile otvorene za sve mlade profesionalce i studente arhitekture, dizajna i umjetnosti, a pristigle su prijave iz više od trideset zemalja sa četiri kontinenta, što ovogodišnji KotorAPSS etablira u jedan od najznačajnijih arhitektonskih programa u ovom dijelu Evrope.

VII Pjaca od filozofa, koju su do sada posjetili neki od vodećih filozofa današnjice poput Antonia Negrija, Đorđa Agambena, Mihaila Riklina, Đanija Vatima i drugih, planira se od 24. do 26. jula. Krovna tema je „Piratska utopija“, nazvana tako po najnovijoj knjizi Brusa Sterlinga, jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike danas, koji će biti i glavni ovogodišnji gost. Nedavno je objavio knjigu „Piratska utopija“ o kratkom periodu kada je pjesnik i „duhovni otac“ fašizma D’Anuncio vladao Rijekom. U to doba Rijeka je postala prava pravcata „piratska utopija“ u kojoj su živjeli i stvarali ne samo fašisti, već i nadrealisti, špijuni, zločinci i utopisti. Ova tema na neki način predstavlja savremeni odgovor na pitanje Defoa – što će se dogoditi kada pojedinci koji ne žele da pripadaju ni jednom sistemu ustanove vlastiti sistem, van zakona i van ideologije trenutnog vladajućeg sistema.

Postoje i mnoge zanimljive priče o kotorskim i o ulcinjskim piratima o kojima će, uz Sterlinga kao glavnog gosta, između ostalih razgovarati Andrej Nikolaidis, kao i sam urednik Pjace od filozofa, Srećko Horvat.

Međunarodni festival KotorArt, kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, najveći i najposjećeniji festival u Crnoj Gori, stvara benefite za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inostranstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora kao neizbježne destinacije sa bogatom kulturnom ponudom. Takođe je i pozitivan primjer uspješnog poslovnog modela među kulturnim institucijama i festivalima u Crnoj Gori, u kojem se više od 80% sredstava ulaže u programske troškove. Festival se tradicionalno odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Ministarstva kulture i UNESCO-a, uz saradnju sa brojnim lokalnim i nacionalnim partnerima, kao i uz podršku značajnih sponzora poput Luštica Bay-a, Coca Cola-e, Luke Kotor, Prve banke Crne Gore, Sava osiguranja, Crnogorske komercijalne banke. Zbog toga je i pozitivan primjer diverzifikacije sredstava, jer pored podrške Ministarstva i Opštine Kotor, uspjeva da trećinu sredstava obezbijedi od komercijalnih sponzora i sopstvenih sredstava.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije