Kotoranima koji su ironijom reagovali na stanje bedema stigao odgovor…

"Ako kažete da je kontrafor pao a stoji, onda stoji zbog nas, a pada zbog vas"

Kotor oštećeni bedemi - foto Boka News
Kotor oštećeni bedemi – foto Boka News

Kotoranima koji su ironijom reagovali na urušavanje dijela gradskih bedema stigao je odgovor.

Kako kažu, Dender i Moškov nije se trebalo dugo čekati, uređena država kao što je bila Serenissima, poslala nam je  odgovor na naše pismo poslato 1. decembra 2016. godine:

Poštovana grupo građana od dva čovjeka,

Neprijatno smo iznenađeni vašim pismom od 1. decembra 2016. godine u vezi kontrafora koji je pao a stoji i koji treba da postane nova turistička atrakcija Kotora.

Želimo odmah da vam stavimo do znanja da smo vam, nakon što smo sagradili bedeme i zbog njih došli na loš glas u Mlecima gdje se za nešto skupo govorilo da ih košta kao kotorski bedemi, ostavili iste u dobrom stanju, cijele, uređene i održavane. Ostavili smo vam i uputstvo za upotrebu i održavanje koje niste poštovali, a čija je suština da se bedemi moraju stalno održavati i da se u bedeme mora stalno ulagati pogotovo ako ubirate solde od njih.Ne možete kriviti nas za neodržavanje bedema nego sami sebe i ako kažete da je kontrafor pao a stoji, onda stoji zbog nas, a pada zbog vas.

U potpunosti odbijamo vaše zahtjeve u vezi odštete i garantnog roka jer je naša garancija istekla prije ravno 98 godina, 1. decembra 1918. godine.Osim toga, ne možemo vam priznati ni osiguranje, kotorski bedemi su bili osigurani isključivo protiv stranih osvajača, nikako protiv domaćih.

Iz vašeg pisma nikako nam nije jasno kako ste uspjeli da ono što smo mi, zajedno sa Austrijancima, 500 godina gradili, dograđivali, uređivali i održavali, mi 380, a Austrijanci 120 godina, uništite za nepunih 100 godina. Jedno vam svakako moramo priznati, koliko smo mi znali dobro da gradimo, toliko vi znate dobro da rušite.

Takođe, nije nam jasno kakva ste vi to grupa građana od dva čovjeka? Izgleda da niste u stanju da okupite ni stotinu građana grada Kotora. Gdje su nestali ? A u naše doba bilo vas je više od 3.000, pa, iako ste priznavali našu vlast bili ste građani ponosni na svoj grad i ljubomorno ste čuvali svoje privilegije i automomiju koju ste sticali stoljećima. Bili ste administrativni, politički i kulturni centar Boke Kotorske, a danas? Negdje usput ste izgubili svoj narod, izgubili ste svoj jezik i običaje, grad vam polako postaje umorni oriđinal koji služi samo da se na njemu brzo zaradi i da ga fotografišu dokoni turisti. Bez građana i građanske svijesti koji su uvjek bili najjača brana svim pokušajima uništenja identiteta grada, ne predviđamo vam lijepu budućnost. Vjerujte nam na riječ i mi u Veneciji imamo slično iskustvo.

Na kraju, nadamo se da nam nećete ispostavljati račune i za ostali dio grada koji smo zajedno sa vama podigli iz pepela nakon zemljotresa 1667. godine.Umjesto toga izaberite takvu vlast koja će znati da cijeni i da brani ogromnu kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu koju ima Kotor i koja će se boriti za to da se Kotoru vrati značaj koji je imao kroz stoljeća. U tom slučaju, bedemi sigurno neće više padati.

Ukoliko niste zadovoljni našim odgovorom, možete da se obratite sudu u Strazburu, samo, to vam ne bi savjetovali kako vam ne bi poslali UNESCO. A onda, zna se. VANKA!

S poštovanjem,
gospoda Mlečani

 

2 Komentari

  1. Posto je stigao odgovor od Mlecana,treba ici dalje jer Kotor je imao i svoje bedeme i prije Mlecana i bio glavna luka Srpske Carevine skoro 200 godina i dozivio veliki ekonomski procvat a i danasnji oblik grada.
    Imao je i veliku autonomiju tako da Kotorani nisu morali pitati druge sta ce i kako ce sa bedemima.
    Familija Buca iz tadasnjeg Kotora svo vrijeme je imala veliki uticaj na dvoru Nemanjica.
    Takodje nesto kratko je bio i pod bosanskim kraljem Tvrtkom I krunisan srpskom krunom.
    Sa Srbijom smo bili do nazad 10 god u istoj drzavi a i sa Bosnom do nazad 25 ,pa neka sa za neku ostetu obrate i Vucicu ili Dodigu a i ostlima iz bivse Juge ,jer da su se bedemi valjano obnovili za vrijeme obje Jugoslavije ne bi sada pali.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.