13 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorani spalili Štrigonu Vještičić…

Kotorske karnevalske svečanosti danas su završene velikom karnevalskom povorkom, nakon čega je uslijedilo suđenje i spaljivanje glavnog „krivca“ za sve probleme u protekloj godini, suđeno je i presuđeno Štrigoni Vještičić.

Više hiljada posjetilaca bilo je u prilici ispratiti maštovitu karnevalsku povorku, u kojoj je učestvovalo oko tridesetak karnevalskih grupa. U povorci su bile brojne mažoretke, gradska muzika Kotora i Đenovića, mališani iz kotorskih vrtića, resurnog centra, Karampana, Meštri i Furešti i mnogi drugi.

Posebnu pažnju izazvala je grupna maska „Godine koje su izjeli škakavci“, koja je izvela prigodni perfomans, kao i maska sa likom aktuelnog gradonačelnika Kotora, dr. Stjepčevića, pod nazivom „Kome je lijeka tome je i vijeka“, grupe Meštri i furešti, koju je pratila numera E moj Saša…

Na suđenju optužnica za Štrigonu Vještičić.

“Puče kotorski, nekada davno sve je mirno bilo, a u zadnje nas je vrijeme čudo zadesilo. Umjesto Alkime vlast je prigrabila – Štrigona Vještičić po imenu znana, što je arivala iz neznanih strana i pomračila nam zlatno svijetlo dana. Umjesto toga tama je nastala, najgora morija nas je spopala, od silnih nevolja puca nam glava, jad na nesreću se stalno nakrcava. Strah nam je veliki zaledio žile, nema pomoći od nečasne sile. Sve što je u našem gradu valjalo, već je odavno uzbrdo pasalo. Pošla je u ariju naša industrija, nestala je moćna Jugooceanija, dva otela Fjorda oba su pokojna, kao da ih je stukla neka sila vojna. Od Autoboke ostade samo ledina, a Škaljare krasi vječna ruševina, od davno počivše Fabrike sapuna, a u konto ovog tužnog obračuna, tu je malo niže i Secondo Porto, jošte jedno zdanje što je davno morto. A i ono malo što nam je ostalo, ovima odozgo za oko je zapalo. Ništa nam nije mogao ni onaj Barbarosa, a ovi nam poniješe sve spred nosa” – poručio je tužilac mr Antonije Strvožder zvani Kojot.

Advokat u ime odbrane Štrigone Vještičić je kazao: “Kažete – izgubiste mnoge institucije u ovoj eri naprasne privatizacije i sve jače i jače centralizacije. A pogledajte malo oko sebe, bili živi – da niste vi sami svemu tome krivi ?! Htjeli ste da živite od stare slave, kao noj u pijesak zavukli ste glave. Birali ste svoje poslanike i deputate koji uživaju debele dnevnice i plate, a oni su svaki put pokorno digli ruku kad su odnosili neku vašu muku. I zato sada mučite i ništa ne zborite, ne čujte se živi i ne romorite. I ne pričajte više o vašoj šteti – jer možete još i gore pretrpjet” – kazo je advokat odbrane.”

Kotorski kapo karnevala, Luka Knezović nakon presude Štrigoni Vještičić izvršio je egzekuciju…

Nakon spaljivanja karnevala na glavnom gradskom trgu proglašene su najbolje maske. Prvo mjesto pripalo je „Kotorskim kišama“ koju je kreirala karnevalska grupa „Za dišpet“, druga nagrada grupi “Feral” za masku “Džindžer”, treća nagrada uručena je karnevalaskoj grupi “Karampana” za masku “Duhovi”.

Fešta se nastavila koncertom pjevačice Jelene Rozge.

Iz štampe je izašao i humoristično-satirični list “Karampana”, koji se može kupiti na kamenom kiosku.

Organizatori karnevala su JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Opština Kotor.

Donosimo vam fotogaleriju sa 130 fotografija na našoj facebook stranici.

Najčitanije