16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotorani ne zaboravljaju…

Campo Santo – Kotor – foto Bobo Bernard

Grupa građana iz Kotora sinoć je na Dan mrtvih upalila lumine i odala pomen  Kotoranima koji počivaju na  Campo Santo ili sveto polje, kotorsko srednjevjekovno groblje uz srušeni samostan Sv. Franja koji je, davne 1288. godine osnovala kraljica Jelena Anžujska, žena kralja Uroša I.

Dok su palili lumine nisu željeli da se fotografišu niti da se njihova imena pominju, uz svećenika  koji ih je predvodio, pomolili su se za sve sahranjena na najstarijem gradskom groblju u Kotoru koje je u srcu grada zaboravljeno.

Campo Santo – Kotor – foto Bobo Bernard

Campo Santo najstarije je gradsko groblje ne samo u Kotoru, već i mnogo šire, jedinstveno na našoj obali na kojem su tokom srednjeg vijeka sahranjivani Kotorani, plemići, pisci, zanatlije, crkvena lica, tu su grobnice čuvenih kotorskih porodica Drago, Bolica, Grubonja, Bizanti, tu je i grob Novaka Kovača, zlatara Miha Spice, vjerovatno i grob fra Vite maloga brata iz Kotora koji je sagradio najljepši spomenik srpske srednjevjekovne arhitekture Visoke Dečane, kao i mnogih drugih Kotorana koji su nas zadužili da imamo Kotor ovakav kakav je danas, grad upisan na Listu svjetske kulturne baštine. Iako sama riječ groblje asocira na svijet mrtvih, ovi grobovi pružaju brojna svjedočanstva o životu ljudi koji su u njima sahranjeni, a samim tim i o vremenu i gradu u kojem su živjeli, to je izvanredna slika života preslikana na kamene nadgrobne ploče.

Campo Santo – Kotor – foto Bobo Bernard

Zato ovo mjesto nije samo arheološko nalazište ili spomenik kulture, ima tu nešto mnogo dublje, tu počivaju naši preci, naši Kotorani, dio našeg identiteta, dio našeg naslijeđa, dokaz da nismo od juče. Zato, ne smijemo dozvoliti da nam unište ovo groblje, da izgubimo jedan od identitetskih simbola Kotora, da izgubimo onaj genius loci ili duh mjesta koji je stvaran stoljećima čiji su dio i oni koji počivaju na franjevačkom groblju i da na kraju izgubimo građane Kotora i onu nematerijalnu kulturnu baštinu, jezik i običaje čiji su oni nosioci, poručila je grupa građana.

Sa luminom Kotorani koji su insistirali na anonimnosti poklonili su se sjenima onih koji su nam ostavili u naslijeđe nemjerljivo kulturno i duhovno bogatstvo…

Svaka čast !!!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije