Kotor – za uređenje bedema planiraju 180.000 eura

San Đovani
San Đovani

Programom uređenja prostora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2017. godinu, za izvođenje radova na uređenju gradskih bedema i pješačko šetne staze od Gurdića do ljetnje pozornice, planirano je 180.000 eura.

Realizacija projekta bi omogućila valorizaciju bedema i korišćenje jednog od najvećih potencijala turističke ponude, piše u Programu uređenja prostora za 2017. opštine Kotor.

Za sanaciju bedema na Gurdiću planirano je 50.000 eur-a. Predmet sanacije je bedem iznad južnih gradskih vrata na Gurdiću, koji se načet zubom vremena. Pojedini djelovi su skloni padu, pa je potrebno što hitnije pristupiti njihovoj sanaciji prema konzeravatorskim principima za obnovu Svjetskog naslijeđa UNESCO-a, a sve u cilju bezbjednosti prolaznika.

San Đovani
San Đovani

Za sanaciju dijela šetne staze do tvrđave »San Đovani« planirano je 30.000 eur-a. Sanacija predviđa: opravku ogradnih zidova, stepeništa, čišćenje bedema, tretiranje korjenja i rastinja hemijskim sredstvima, u svrhu bezbjednih obilazaka istih.

Popločavanje platoa na Gurdiću

Za popločavanje platoa na Gurdiću  predviđeno je 80.000 eura. Plato na Gurdiću nalazi se neposredno uz bedeme Starog grada i uz postojeću izvedenu »Kontakt zonu« van zidina  čini jednu poslovno funkcionalnu cjelinu koja bi se ovom investicijom  uredila kao pješačka zona uz očuvanje ambijentalnih istorijskih i urbanističkih vrijednosti.

Zidine – bedeme Kotora ove godine je posjetilo je nešto više od 115.000 turista i ostvaren je prihod od oko 350.000 eura.

Podijeli

2 Komentari

  1. Pa zasto ne ulozite svih 350.000,00 ??? I kada ce poceti sanacija bedema nadam se da nece dio po dio isti izvodjac vec da ce se radit na vise lokacija i zavrsit prije roka !!! Hajde famozna direkcijo sto sve ulazes u svoj Grbalj sto ti lijepo vrati sad je vrijeme da se okrenes Kotoru nema vise kroz tunjel nista !!!

  2. A mogli su svih tih 350.000 uložit i još iz kase 150.000 pa bi bilo 500.000 i za 3 ili 4 godine bi imali zlatne bedeme a ne da se ruše. Prestalo se pričat o uspinjači i liftu na San Điobani kao i o uspinjači za Cetinje iz Nalježića. O Tunelu da i ne sanjamo. Prošli su izbori , prodavci snova su utihnuli, i sad se narod misli kako će sastavit kraj s krajem. Snovi su izvjetrili

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.