15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – U duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti

Po starom običaju 27. januara građani Kotora i Boke Kotoraske, u duhu suživota i tolerancije, ispred hrama Svetog Nikole obilježili su Savin dan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike ispred katedrale Sv. Tripuna početak Tripundanskih svečanosti.

„Kotor je najpoznatiji grad jer ima tradiciju koju zna da čuva. Ispred hrama Svetog Nikole a potom pred katerdralom gdje se slavi mučenik Sveti Trifun, samo svetost i ljubav jedino mogu da spoje ljude. Zato se danas glasovi  ove djece i glas Malog admirala spajaju  u jednu molitvu i u ono što se zove tradicija Kotora“ – između ostalog kazao je protojerej, stavrofor Momčilo Krivokapić. On je pozdravio dječiji hor SPD „Jedinstvo“, a posebno Gradsku muziku Kotor koji su izveli himnu Svetom Savi.

Sa trga ispred crkve Svetog Nikole građani, odred Bokeljske mornarice sa Malim admiralom uz zvuke Gradske muzike, uputili su se na trg ispred katedrale Svetog Tripuna gdje je tačno u podne sa lođe mali admiral Petar Tripa Sindik iz Tivta, izgovorio Lode, pohvale u čast sveca zaštinika grada Kotora, nakon čega je podignuta zastava Svetog Tripuna, što i simbolično označava početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.

Proslavama ispred Svetog Nikole i katedrale Svetog Tripuna prisustvovali su gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević i predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.

Najčitanije