Kotor – Trodnevna svetkovina Blažene Ozane Kotorske

Bl Ozana
Blažena Ozana

Povodom 450. godišnjice smrti i 350. godišnjice od proglašenja Blažene Ozane Kotorske za suzaštitnice grada Kotora i Kotorske biskupije, Biskupski ordinarijat Kotor nizom svečanosti obilježava proslavu svetkovine Blažene Ozane.

U katedrali sv. Tripuna u nedjelju 26. aprila u 20 sati je duhovni koncert na kojem će nastupiti solisti Opere HNK Ivana pl. Zajca, mezzosopranistica Vivien Galletta i tenor Voljen Grbac, u pratnji pijanista Vladimira Babina.

.

Na dan smrti Blažene Ozane 27. aprila sveta Misa je u 10 sati, služi mons. Ilija Janjić – biskup kotorski, u 18 sati pontifikalnu svetu misu u katedrali sv. Tripuna služiti će mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, a pjevat će zbor sestara dominikanki.

Monodramu “Blažena Ozana – biti s Bogom dovoljno je za sreću” izvest će časna sestra dominikanka, zajednici kojoj je pripadala i Blažena Ozana, u 17 sati.

Međunarodni studijski dan “Blažena Ozana Kotorska” bit će održan 28. aprila od 8,30 do 13 sati. u crkvi sv. Pavla u Kotoru.

Blažena Ozana Kotorska
Blažena Ozana Kotorska

Blažena Ozana rođena je 1493. godine u selu Relezi u središnjoj Crnoj Gori, a umrla je u Kotoru 27. aprila 1565. godine na glasu svetosti.

Spominje se kao blažena već 1602. godine u testamentima kotorskih građana. Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. godine. Pripadala je redovnicama trećorednicama sv. Dominika.

Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji u strogoj pokori. Tijelo joj se neraspadnuto čuva u crkvi sv. Marije od Rijeke. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora i biskupije, a liturgijski se slavi 27. aprila.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.