Kotor – stigao Sveti Nikola

U prepunoj kotorskoj katedrali Svetog Tripuna večeras je proslavljen blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, putnika…

Svetu misu za sve žive i mrtve pomorce predvodio je don Ivan Ćorić.

Prema tradiciji mornari Bokeljske mornarice čuvali su oltar Svetoga Nikole, u Katedrali i sliku iz osamnaestog vijeka poznatog mletačkog slikara Pietra Antonia Novellia, koja je nekada krasila crkvu Svetog Nikole u Kotoru, a koja se nalazila na mjesto gdje je danas cafe bar „Cezare“. Zvono sa te crkve otkucava i danas sate sa Gradskog tornja i ono je iz 1602. godine.

„Kod nas kao i u svijetu ovaj Svetac se posebno poštuje, tako da je u Kotoru nekada bilo pet crkava koje su nosile ime Svetog Nikole”, kazao je don Anton Belan.

Na kraju programa Sveti Nikola sa anđelima podjelio je preko tristotine paketića, djeci koja su nestrpljivo isčekivala darove.

U prigodnom programu nastupila su vjeroučenici, Dječji zbor kotorske katedrale njih šezdeset i mandolinski orkestar “Tripo Tomas”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.