11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor salavi svog zaštinika – Svetog Tripuna

Proslava Svetog Tripuna
Proslava Svetog Tripuna

Kotorska biskupija i grad Kotor danas slave svog zaštitnika Svetog Tripuna.

Rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija). poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Danas na Tripundan, svete mise su u 10 i u 18 sati.

Katedrala Sveti Tripun - Kotor
Katedrala Sveti Tripun – Kotor

U nedjelju 8. februara biće organizovana Vanjska svečanost, procesija.

U 8.30 okupljanje mornara u Domu Bokeljske mornarice Kotor, na Pjaci od kina, u 9.20 Odred podružnice Kotor sa Gradskom muzikom Kotor ispred glavnih gradskih vrata dočekaće odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku muziku Tivat. U 9.40 ispred Doma Bokeljske mornarice formiraće se Glavni odred Bokeljske mornarice koji sa gradskim muzikama Kotora i Tivta prolazi ulicama grada do trga Sv. Tripuna, u 9.50 slijede raport vice admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale i pozdravni plotun. Na trgu ispred katedrale, Bokeljska mornarica će u 10 sati plesati kolo u čast Sv. Tripunu.

U 10.30 je svečana pontifikalna misa koju će služiti monsinjor Mate Uzinić, biskup dubrovački. Nakon svete mise biće održana procesija ulicama grada.

Kotorski biskup mons. Ilija Janjić pojasnio je da se Vanjska proslava Svetog Tripuna održava od jubilarne 2000.godine, prve nedjelje nakon 3. februrara. Osnovni razlog je da proslava nebi bila posjećena radnim danom.

„Ja se osobno zalažem da blagdan Svetog Tripuna bude i zvanično Dan grada Kotora“ – kazao je biskup Janjić.

Najčitanije