11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – rast prihoda od zakupa poslovnih prostora, bez privilegovanih

Kotor – foto Boka News

Da se dobrima Opštine Kotor, može, racionalno i odgovorno gazdovati najbolje pokazuju podaci o porastu prihoda od zakupa poslovnog prostora. U 2017. godini, zaključno sa 30. junom, prihodi Opštine Kotor po osnovu zakupa poslovnog prostora iznose 580.866 eura.

Podsjećanja radi, u istom periodu 2016. opštinski prihodi po ovom osnovu iznosili su svega 398.979 eura.

Rekordan rast prihoda po osnovu zakupa poslovnog prostora svjedočanstvo je da promjena vlasti i načina upravljanja resursima Kotora donosi višestruke budžetske i ekonomske koristi. Pokazali smo da su, ako se eliminišu dilovi i uvedu jasne procedure, mogući punjenje opštinskog budžeta impozantnim iznosima, kao i maksimalna produktivnost u korišćenju opštinskih dobara.

Ako se precizno definišu i poštuju nepristrasne procedure u pogledu gazdovanja opštinskim resursima ostvariće se osnovne funkcije koje su imperativ svake odgovorne vlasti. Sa jedne strane, resursi će otići u ruke onih koji najviše vrednuju ova dobra i koji su spremni da najviše ulože u raspolaganje njima. Sa druge strane, ako se poštuju nepristrasne procedure posao sa opštinskim institucijama će dobiti onaj ko je spreman da plati najvišu cijenu i time maksimizira budžetske prihode Opštine.

Takođe, neophodno je uvođenje nadzora i kontrole, što i činimo, kako bi se poštovalo ono što stoji u propisima i ugovorima. Uz to, kao vlast koja postupa s pažnjom dobrog domaćina, kreira stimulativan poslovni ambijent i drži do propisa, jačamo povjerenje u lokalne institucije i povećavamo atraktivnost opštinskih dobara u očima privatnog sektora koji se intetesuje za zdrava ulaganja. Sve je to najpouzdaniji način da se stabilno puni budžetska kasa.

U prilog svemu tome govori činjenica da su ove godine prihodi po osnovu zakupa poslovnog prostora više od 180.000 eura viši u odnosu na isti period prošle godine. To je način da se poboljša privredno poslovanje u cjelini i da se osigura stabilnost opštinskog budžeta. Ujedno su to ciljevi nove opštinske vlasti koje smo još prošle godine predočili građanima i od kojih ni po koju cijenu nećemo odustati.

Rast prihoda po osnovu zakupa poslovnog prostora ukazuje i na velike razlike u karakteru nove i prethodne vlasti, ali i na bitno drugačiji ekonomski ambijent u Kotoru. Svjesni smo bili od prvog dana da dok se dilovi i paraziti ne uklone nema pune kase niti zdrave privrede u Kotoru. Ono u šta vjerujemo, svom snagom pretvaramo u stvarnost Kotora, za dobro svih njegovih građana.

Najčitanije