16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – projekcija dokumentarnog filma „Man on Wire“

Man on wire
Man on wire

U okviru događaja međunarodne platforme URBAN HUM pod nazivom “Emotivne Geografije – Kotor 2016”, u nedjelju, 11. septembra 2016. u 20.00 sati u Kinu Boka u Kotoru održaće se projekcija filma “Man on Wire / Čovjek na žici“, ostvarenje reditelja Džejma Marša iz 2008. godine.

“Sedmi avgust 1974. godine je dan kada je učinjen „najveći umetnički zločin veka“. Francuz Filip Peti stao je tog dana na žicu razapetu između njujorških kula bliznakinja. Nakon što je sanjao šest i po godina o ovom svom poduhvatu, šest meseci pred sam balanserski nastup Peti je spremao teren i tehniku koja mu je bila potrebna da bi se pojavio na žici, na visini od četiristotine metara iznad uličnog tla Menhetna.”

Film “Čovjek na žici“ je dobitnik više nagrada: Oskar za najbolji dugometražni dokumentarni film, SAD, 2009; Nagrada Emi Američkih filmskih producenata, 2009; Nagrada BAFTA za najbolji neengleski film, Velika Britanija, 2009; Nominacija za najbolji film, Evropske filmske nagrade, 2009; Nagrada publike i velika nagrada žirija, Sandens filmski festival, SAD, 2008; Nagrada za najbolji dokumentarni film Udruženja filmskih kritičara u Torontu, Kanada, 2008. i dr.

Projekcija filma je prateći program sastanka Emotivne Geografije koji se 10-11. septembra 2016. organizuje u Kotoru. Emotivne Geografije su dio međunarodne platforme URBAN HUM osnovane s ciljem kritičkog promišljanja, prezentacije, očuvanja i interpretacije urbanih i javnih prostora, te promišljanja novih oblika urbanog suživota u zemljama Balkana i Istočne Europe. Expeditio je dio ove platforme.

Najčitanije