20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – za pola godine 1,5 miliona eura više u gradskoj kasi

Kotor – foto Boka News

Budžetska disciplina u Opštini Kotor nikad nije bila na većem nivou nego što je to danas, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića (Demokrate).

“Budžetska disciplina u Opštini Kotor nikad nije bila na većem nivou nego što je to danas nakon smjene neodgovorne i rasipničke vlasti koja je skupo koštala Kotoranke i Kotorane. Uspostavljanje fiskalne discipline bilo je jedno od osnovnih programskih opredjeljenja nove opštinske vlasti na čelu sa predsjednikom Vladimirom Jokićem i svi mehanizmi usmjereni su ka tom cilju, a konkretni rezultati govore da ispunjavamo ono što smo obećali.”-navodi se u saopštenju.

Kako se ističe , na dan 15. juna, realizacija budžeta iznosila 45% ili 9.250.336 eura, što je 1.573.390 eura više nego na isti dan prethodne godine.

“Ovaj podatak upečatljivo govori o kvalitetu budžetske politike nove opštinske vlasti. Rekordni budžetski rezultati posledica su najsnažnije volje nove lokalne uprave da se finansijski konsoliduje grad i unaprijede fiskalni učinci svih vrsta. To se postiže uvođenjem čvrstih mehanizama kontrole ukupnih prihoda, ali i svakog pojedinačnog instrumenta javnih prihoda.  Ako se uvedu red i odgovornost u proces naplate javnih prihoda unapređenje ukupnog fiskalnog efekta je izvjesna posledica. Takođe, uspostaviti fiskalnu discplinu nije moguće ako ima privilegovanih i ako pravo nema primat nad bilo čijom pojedinačnom voljom. Upravo nova opštinska vlast može da se pohvali rekordnim budžetskim rezultatima zato što više nema privilegovanih pojedinaca, zato što više nema kontrolisanog haosa i zato što više nema samovolje u lokalnom budžetiranju Opštine Kotor.”-poručuju iz lokalne uprave koju čine Demokrate, DF, SDP i URA uz parlamentarnu podršku SNP.

Iz Jokićevog kabineta naglašavaju da “zahvaljujući čvrstoj kontroli nad sistemom lokalnih javnih prihoda i rashoda i stabilizaciji u sistemu lokalnih javnih finansija, Opština Kotor može blagovremeno i efikasno finansirati čitav spektar javnih potreba i podići nivo blagostanja.”

“Ako se brine o budžetskoj kasi s pažnjom dobrog domaćina, Kotor će biti bogata kuća svih građana. Domaćinsko upravljanje budžetskom kasom ne bi bilo moguće da nijesu odstranjeni drevni paraziti od javnog novca, da nijesu uvedeni red i odgovornost i da se ne postupa planski i na osnovu dosljednog sprovođenja propisa. To je bio glavni zadatak nove lokalne uprave i ona na tom planu itekako može pogledati u oči svim građanima Kotora”- zakljuluje se u saopštenju.

Najčitanije