Kotor: Otvoreni “Don Brankovi dani muzike”

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore, u srijedu navečer su svečano ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru otvoreni “Don Brankovi dani muzike”, muzički segment festivala KotorArt-a.

Na otvaranju su govorili, Ratimir Martinović, direktor KotorArt-a, dr. Aleksandar Stjepčević, predjednik opštine Kotor i Antun Sbutega,  crnogorski ambasador u Italiji.

Koncertom nazvanim “Desetljeće” povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti don Branka Sbutege, osnivača i prvog počasnog predsjednika festivala KotorArta, festivalski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Homena izveo je djela specijalno kompovana za ovu priliku.

Pored tri muzičke premijere, kompozicija Aleksandra Perunovića, Nine Perović i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, nastupili su sopran Olivera Tičević i violončelist Dmitrij Prokofjev.

Premijerno je prikazan film “Don Branko” u produkciji Radio televizije Crne Gore, prema scenariju njegovog brata Antuna Sbutege, koji potpisuje urednica kulturno –  umjetničkog programa RTCG, Jovanka Kovačević Đuranović.

U sklopu proslave otvorena je i likovna izložba pod nazivom Ex Voto, autora Veselina Banjevića, posvećena sjećanju na don Branka Sbutegu.

Posebno oduševljenje publike izazvalo je prisustvo bivšeg hrvatskog predsjednika, koji je kompoziciju Kurosavin nemir svijeta, za gudače, zvona i timpane napisao u čast Don Branka Sbutege i nazvao ju je po njegovoj knjizi. „Ne psuj tmine, radije upali svoju svijeću!“, moto je optimizma iz Kurosavinog nemira svijeta koji je Josipoviću bio inspiracija u ovom djelu.

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) je bio župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. jula 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.

Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival Kotor Art i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tokom godina jugoslovenske krize i toleranciji, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

 Miro Marušić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.