16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Otvoreni 16. Don Brankovi dani muzike

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore u četvrtak su svečano, ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, otvoreni 16. “Don Brankovi dani muzike”, muzički segment festivala KotorArt-a, kojeg je osnovao don Branko Sbutega, po kojemu je muzički dio manifestacije i dobio ime.

Koncertom nazvanim “Korijeni“ festivalski orkestar pod dirigentskom palicom maestra Vahana Mardirosijana izveo je premijeru “Varijacija na temu Bokeljskog kola“, svojevrsne kotorske „Ode radosti“.

U sklopu otvaranja, obilježeno je i 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor, koja je nastupila na koncertu, kao i pripadnici Bokeljske mornarice Kotor.

“Kao admiral Bokeljske mornarice sretan sam što je ovaj koncert inspirisan temom kola Bokeljske mornarice. Nalazimo se na trgu katedrale Svetog Tripuna sagrađene prije 851. godine koja je simbol Kotora. Bokeljska mornarica je firmirana 809. godine kada je tijelo Svetog Tripuna dopremljeno u Kotor. Mornarica je, dakle, poslije crkve najstarija institucija u Kotoru, Boki i Crnoj Gori”, kazo je admiral Bokeljske mornarice Anton Sbutega.

16. Don Brankovi dani muzike – gradonačelnik V.Jokić

16. Don Brankove dane muzike otvorio je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

“Kotor ne priređuje festival da bi se dopao drugima, privukao druge već iz najiskrenije potrebe da izrazi sebe. Naslagane hiljade godina istorije se u Kotoru ne materijalizuje samo kroz impozantne utvrde, crkve, pjace, trgove već kroz potrebu da se kroz umjetnost i iskrenost izrazi svako pilo koje je milenijumima udaralo ovim ulicama. Večerašnju noć nismo mi posvetili gradu, grad se noćas posvećuje svakome od nas ponaosob. Da svi uz zvuke orkestra razmislimo najiskrenije o korjenima, koji su u nama koji nadovezuju naše tijelo, naše duše. Večeras smo pozvani da se vratimo sebi, da se vratimo jedni drugima da bi se vartili ovome Gradu” – kazo je između ostalog Jokić.

Ovogodišnji Don Brankovi dani muzike okupili su mlade autore iz zemlje i regije koji su se posvetili obradi, odnosno pisanju varijacija na temu Kola Bokeljske mornarice. Koordinatorica ovog vrijednog projekta je kompozitorka Nina Perović, dok ostali kompozitori dolaze iz Hrvatske – Antonio Babić, Makedonije – Marijana Janevska, Bosne i Hercegovine – Marko Kovač, Srbije – Sonja Mutić, Slovenije – Uršula Jašovec.

16.Don Brankovi dani muzike

Publika je bila u prilici pogledati premijeru filma o kulturi, tradiciji i umjetnosti na prostoru Kotora i Boke, specifične načine na koje je ona ugrožena, kao i važnost njenog postojanja i čuvanja, autora Dušana Vulekovića. Upriličen je i Prvi klavirski koncert Ludviga van Beethovena, u izvođenju pijaniste Ratimira Martinovića.

16.“Don Brankovi dani muzike” trajati će do 13. avgusta.

Don Branka Sbutege (1952. – 2006.)

Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio  je župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. aprila 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. jula 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.
Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival KotorArt i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promicanju suživota tokom godina jugoslovenske krize i toleranciji, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. aprila 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Najčitanije