8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Otvoren Trening centar za obuku pomoraca

Norveško-crnogorski Trening centar za obuku pomoraca otvoren je svečano večeras na Fakultetu za pomorstvo (FZP) u Kotoru, u prisustvu ministara nauke dr Sanje Vlahović i pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića, te rektorke Univerziteta Crne Gore Radmile Vojvodić.

Projekat vrijedan 1,4 miliona eura rezultat je saradnje Univerziteta Crne Gore-FZP Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije sa Univerziteta iz Alesunda iz Norveške.

Postojeći Trening centar FZP koji je već imao savremeni navigacioni, mašinski i GMDSS simulator, ovim ulaganjem je upotpunjem jedinstvenim u Crnoj Gori tzv. DP simulatorom za dinamičko pozicioniranje broda, kao i jedinstvenim u regionuu off shore simulatorom što omogućava obuku pomoraca za rad na specijalnim brodovima za opsluživanje naftnih i gasnih platformi. Off shore biznis je inače, trenutno najprofitabiliniji i najbrže rastući sektor ukupne svjetske pomorske industrije, a Norvežani su jedni od lidera u tom segmentu s obzirom na jaku naftnu industriju te države u sjevernom Atlantiku. Univerzitet u Alesundu jedan je od najboljih u svijetu kada je u pitanju školovanje pomoraca za off shore industriju, a usluge novog Trening centra u Kotoru, osim crnogorskih, koristiće pomorci iz cijelog svijeta. Sa njima će ovdje raditi instruktori iz Norveške uz asistenciju crnogorskih, a polaznicima koji uspješno završe obuku međunarodno verifikovane sertifikate izdavaće norveški partner FZP.

„Otvaranje ovog centra događaj je od regionalnog značaja kada je u pitanju visokoškolsko obrazovanje i praktična obuka pomoraca. Pred nama je ogledni primjer uspješnog spajanja i partnerstva dva univerziteta, partnerstva eksperata, i ujedno otvaranje prostora biznis zajednici u regionu da iskoristi novu ponudu koju sada imamo u Kotoru.“- kazala je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.

sa svecanosti na FZP_resizePozdravljajući brojne zvanice iz diplomatskog kora, pomorske privrede i državne uprave, dekan FZP dr Danilo Nikolić kazao je da je projekat norveško-crnogorskog pomorskog trening centra u Kotoru započet prije više od godinu dana, u okviru HERD programa (Higher Education, Research and Development) namijenjenog Zapadnom Balkanu, koji finansira Vlade Kraljevine Norveške.

„Otvaranje ovog centra doprinijeće povećanju nivoa stručnosti naših pomoraca od kojih neki već imaju iskustva u off shore operacijama, a centar se koristiti i u redovnom izvođenju nastave na FZP. Ovim će naš fakultet postati jedan od vodećih pomorskih institucija u regionu.“-kazao je Nikolić dodajući da će prvu grupu polaznika obuke u novom centru činiti profesori i saradnici u nastavi na FZP, kao i nabolji studenti nautike.

Generalni direktor norveškog Ministarstva inostranih poslovca Hakon Blakenborg čestitao je partnerima iz dviju država, naglašavajući da plodna saradnja Norveške i Crne Gore na mnogim poljima, sa ovim projektom ulazi u novu dimenziju.

„Ovo je projekat u koji nisu uključene Vlade, već dva univerziteta, odnosno struka. Mislimo da je to budućnost jer je ovo doprinos razvoju ekonomije obiju država, ekonomski napredak baziran na stručnosti, znanju i istraživanju.“- zaključio je Hakenborg.

Najimpresivniji dio novog centra je off shore simulator koji predstavlja vjernu repliku u punoj veličini, komandnog mosta nekog ultramodernog snabdjevača, odnosno tegljača za opluživanje naftnih platformi, uz sjajnu vizuelizaciju koja utiče da čak imate osjećaj da se inače potpuno mirni, čvrsti pod ispod vas, valja i posrće, baš kao pravi brod na nemirnom moru., Visoke zvanice imale su priliku da lično osjete kako izgleda delikatan manevar snabdijevanja platforme a koji je u simulatoru izveo kapetan Rajko Čavor, jedan od rijetkih naših kapetana koji su imali priliku to u praksi raditi sa pravim norveškim suplajerom na olujnom sjevernom Atlantiku.

U Kotoru će sutra biti održana konferencija posvećena obrazovanju, obuci i ukrcaju pomoraca sa akcentom na off shore operacije. Učešće na konferenciji uzeće eksperti iz ovih oblasti sa Univerziteta iz Alesunda, kao i brojni predstavnici norveških brodarskih kompanija.

Najčitanije