15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor opet imao čast da bude prva luka – Vikinško sunce sija sjajem 300 miliona eura

Potpuno novi, preko 300 miliona eura vrijedan kruzer „Viking Sun“ ulovio je danas u Kotor kao svoju prvu luku na probnom krsternju na koji je taj brod juče krenuo iz Ankone u Italiji gdje je i sagrađen.

Riječ je o četvrtom brodu blizancu norveško-amerilke kompanije Viking Ocean Cruises. a koja je proteklih nekoliko godina razvila posebnu vezu sa Kotorom i Bokom za koje zvaničnici te kompanije tvrde da su najomiljenija destinacija njihovih putnika na Mediteranu. Kotor  stoga već pomalo tradicionalno, biva i prva luka u koju dolaze svi novosagrađeni brodovi te kompanije, a koje Viking Ocean Cruises gradi kod italinanske korporacije Fincantieri.

„Viking Sun“ koji je doveo oko 650 putnika o kojima brine gotovo 500 članova posade, danas je posjetila delegacija Opštine Kotor, preduzeća Luka Kotor i pomorske agencije BCM koja zstupa interese Viking Ocean Cruisesa u Crnoj Gori. Zapovjednik 228 metara dugog i 29 metara širokog kruzera od 47.800 tona, kapetan Anders Stem priredio je koktel za goste u reprezentativnom „Exploler`s Lounge”-u  na pramčanom dijelu „Viking Sun-a“ gdje su razmijenjeni i prigodni protokolarni pokloni. Potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov, predstavnica Luke Kotor Maja Danilović agenti BCM-a poželjeli su norveškom kapetanu i posadi „Viking Sun-a“ prijatan boravak u Boki i još puno sretnih dolazaka tog i ostalih brodova kompanije Viking Ocean Cruises čiji je vlasnik, Torsten Hagen juče takođe bio na svom najnovijem brodu u Boki.

„Kotor je uvijek prva luka u koju dolaze Vikingovi novi brodovi i stoga nam je izuzetna čast da smo ovdje došli i tokom probnog krstrenja najnovijeg bisera u našoj floti – kruzera „Viking Sun“. Svaki put kada naši brodovi dođu u Boku mi imamo izvanredno dobru reakciju i veliko zadovoljstvo naših putnika. Predivna, gotovo dramatično lijepa priroda ovog zaliva i jedinstveno iskustvo kada sa otvorenog mora brodom bukvalno „ukazite u kopno“ jzneđu planina, fascinatni pejsaži, stari gradovi i crkve Boke su fantastično iskustvo za naše putnike. Bez obzira da li dolazimo ovdje danju ili noću – Boka je jednostavno prelijepa“- kazao je kapetan Stem.

Crnogosrka delegacija imala je potom priliku da obiđe novi brod i iz prve ruke iskusi najnoviju inkarnaciju specifičnog poslovnog stila i politike Viking Ocean Cruisesa koja je znatno drugačija od politike ostalih kruzing kompanija. Naime, Viking polaže mnogo pažnje na edkuaciju svojih putnika koje tokom plovidbe detaljno upoznaje sa svakom narednom destinacijom broda, edukujući ih o lukama i zemljama koje će posjetiti, a potom ih dok je brod u luci, komapnija odvodi na bržjiivo osmišjene izlete. Kod ove kompanije brod sam po sebi, nije destinacija kako to sa svojim „plovećim hotelima i zabavnim parkovima“ često rade drugi brodari. Na Vikingovim brodovima luksuzs je svuda, ali je on mnogo svedeniji i ljepše dizajniran da bi brod putnicima pružio utisak maltene vlastite privatne kuće koja se kreće po moru i gdje oni opušteno mogu uživati u brojnim sadržajima koje brod nudi, počev od niza restirana i kafea, biblioteke, salona sa vještačkom vatrom u kaminima, spa ventra sa posebnom skandinavskom sobom u kojoj pada pravi snijeg, preko malog vikinškog muzeja, do bazena, teretana, šoping centra ili bioksopske i konferencijske dvorane. Brod plijeni i najnovijom informatičkom tehnologijom poput gomile interaktivnih panela, „pametnih stolova“ i aplikacije za mobile telefone putnika koja im je svojevsrni audio vodič kroz nekoliko stotina umjetničkih djela izloženih po salonima i hodnicma „Viking Sun-a“.

„Viking Sun“ će biti i prvi brod kompanije Viking Ocean Cruises koji će izvršiti kružno putovanje oko svijeta, na koje ovaj kruzer kreće 15.decembra iz Majamija. Tokom putovanja dugog 141 dan, brod i njegovi putnici posjetiće 66 luka na pet kontinenata, među kojima su i neke od najatraktivnijih svjetskih destinacija. Najjeftinija karta za to nezaboravno putovanje po sistemu all inclusive, košta nešto preko 49 hiljada dolara.

Najčitanije