11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – odobrena sredstva za projekat „Štampanje monografije Pomorskog muzeja Crne Gore“

„Legende svjetla“ u Kotoru

Ministarstvo kulture Crne Gore po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore za 2017. godinu odobrio je šest projekata Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Posebno mjesto zauzima projekat „Štampanje monografije Pomorskog muzeja Crne Gore“ I faza za koju je odobreno 4,000 eura, a ujedno predstavlja i prvo monografiju Muzeja koja će biti štampana na dva jezika crnogorski i engleski.

Kada je u pitanju pisana riječ takođe važan je i odobreni projekat „Bokeljska mornarica kroz vrijeme“, koji se odnosi na štampanje brošure o mornarice na dva jezika crnogorski i engleski, a  odobrena sredstva 1,000 eura.

Pomorsku prošlost potrebno je približiti i kroz izložbenu djelatnost i u tom pravcu odobrena su dva projekta: Izložba „Brodski dnevnici iz fundusa Pomorskog muzeja  XIX vijeka“,  odobrena sredstva 2,000e , kao i izložba „Pomorske karte i atlasi iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore, odobrena sredstva 1,000 eura.

Posebno je interesantan odobreni projekat – izložba „Venecijanski lav, simbol Serenissime, na umjetničkim predstavama grada Kotora“ za koji je odobreno 1,500e ,a projektom se želi prezentovati kulturno-istorijsko nasljeđe Kotora iz perioda Venecijanske uprave od 1420. do 1727.

Projekat koji je odobren, a odnosi se na osavremenjivanje opreme biblioteke Pomorskog muzeja, je COBISS  odnosno njegovo uvođenje, a za koji je odobreno 1,500e.

Najčitanije