16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – obrušio se dio bedema

Bedemi obrušeni - foto Radio Kotor
Bedemi obrušeni – foto Radio Kotor

U Kotoru, sinoć se obrušio dio bedemske mase na potezu od ljetnje pozornice do restorana Bastion na Parilu.

Načelnica kotorskog Odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Marija Popović u izjavi za Radio Kotor govori o stanju i planovima.

“Na sjevernoj strani bedema na potezu od sjevernih gradskih vrata ka bastionu Bembo sinoć oko 18 sati uslijed obilnih padavina obrušen je dio ogradnog zida sa unutrašnje strane bedema u dužini od nekih desetak metara. Ovaj dio ogradnog zida bedema oslonjen je na lukove koji su prislonjeni uz zid bedema, pa s obzirom na te okolnosti i usljed nedostatka konstruktivne veze sa bedemima došlo je do njegovog obrušavanja.

Jutros oko devet sati stručna lica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Centra za konzervaciju i arheologiju izašli su na teren i dogovorili se o preduzimanju mjera koje je potrebno u najskorijem roku realizovati te mjere se odnose na rekonstrukciju obrušenog zida kao i na konstruktivno jačanje samih bedama u tom dijelu.

Bedemi - foto Radio Kotor
Bedemi – foto Radio Kotor

Uprava već radi na propisivanju konzervatorskih uslova a Direkcija će u najskorijem roku pristupiti realzaciji tog projekta. Rekonstrukcija će se prema podacima obaviti u izgledu zida koji se nalazi na samim bedemima kao i na osnovu raspoložive dokumentacije. Za rekonstrukciju će se koristiti obrušeni kamen koji će prethodno biti očišćen od maltera” – kazala je Popović.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije