Kotor: Nova godina bez nove vlasti

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Iako se očekivalo da će opozicija u Kotoru prevazići nesuglasice, do kraja godine formirati vlast, zakazati sjednicu SO sa izborom predsjednika Skupštine opštine i usvojiti budžet, očigledno je da od toga neće biti ništa, jer jučerašnji razgovori opozicije ponovo su bili bez konkretnog dogovora, pišu Dnevne novine.

Predstavnici opozicionih partija, juče nijesu željeli da daju izjave, navodeći da je to dogovoreno, te da će razgovori biti nastavljeni.

Juče je održan je međustranački sastanak radi konsultacija o nastavku konstitutivne sjednice SO Kotor koja je počela 2. decembra, ali na sastanak nijesu došli predstavnici opozicionih partija, DF, Demokrata, Ure i SDP-a. Međustranačkom sastanku su prisustvovali SNP, DPS, SD, LP i HGI.

Sat vremena ranije opozicija je imala sastanak na kojem je pokušala da razgovara o tome da li će konstitutivna sjednica kotorskog parlamenta biti nastavljena izborom predsjednika SO Kotor ili bi se zakazala nova, na kojoj bi bila izglasana odluka o privremenom finansiranju opštine jer budžet za 2017. godinu, koji po zakonu mora biti usvojen do kraja godine, očigledno se neće moći izglasati.

Skupštini opštine Kotor, kojom predsjedava najstariji odbornik Branko Ivanović (SNP) , ipak će umjesto predloga za izbor predsjednika kotorskog parlamenta, ovih dana stići prijedlog odluke o privremenom finansiranju Opštine, jer budžet neće biti usvojen kako je precizirano zakonom, do 31. decembra.

Izvršni odbor SNP-a podržava predlog za manjinsku podršku koju je za novu vlast u Kotoru tražio Opštinski odbor SNP-a i predsjednik Branko Baćo Ivanović.

Jedini ovlašćeni za razgovore o novoj vlasti su Opštinski odbor i njegov predsjednik, a svaki drugi predlog, odnosno pojedinačni stav ili mišljenje predstavlja istupanje neovlašćenog pojedinca i ne proizvodi nikakve obaveze za SNP, saopšteno je iz SNP Međutim, očigledno je da ostale opozicione partije ne prihvataju ovakav model formiranja vlasti.

IzvorDnevne Novine
Podijeli

1 komentar

 1. Ne treba biti mnogo oštrouman pa shavtiti da otezanje izbora čelnih ljudi u opštini Kotor, ne ide u prilog predviđenim radovima u gradskom jezgru Kotora, i toliko dugo planiranom podvožnjaku, uspinjači i dodatno, nepredviđenim, na žalost, intervencijama na bedemima.

  Grad svjetske kulturne baštine, mnogo se „ eksploatiše „ u reklamama i kao „ abrum „ za dolazak turista. Za sada uspješno, o čemu govore prihodi po osnovu posjeta bedemima, 360 000 eura, potrošnja po osnovu ulaznica za posjetu muzejima, izlete, kupovinu, usluge pilotaže, pa i korišćenja plovnog puta. Riječ je o kruzing posjetiocima, ali ne treba zaboraviti ni one koji dolaze sopstvenim plovilima,kao ni one u svojstvu izletnika, u sopstvenom aranžmanu kao posjetioci ili na odmor.

  Dakle, riječ je o kategoriji turista čija je potrošnja, gotovo, isključivo, vanpansionskog karaktera.
  Zbog čega ovo ističem? Zbog toga, što , stiče se utisak, da o navedenim kategorijama posjetilaca, nedovoljno vodimo računa o motvima njihove posjete, a o potrošnji koju ostvaruju posebno.
  Dakle, prevashodni motiv posjeta Kotoru, navedenih kategorija posjetilaca, jeste kulturno nasljeđe. A kulturno nasljeđe koje nudi Kotor i njegovo okruženje, ne može biti isključiva briga lokalne vlasti.

  Nijesu li tome potvrda kotorski bedemi? Ali, lokalna vlast treba da ima u vidu dio svoje odgovornosti prema naprijed iznjetom, pa otuda i potreba za bržim konstituisanjem.

  GRAĐANIN KOTORA

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.