18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Naučni skup o “isprepletenim identitetima” Kotora i Dubrovnika

„Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi”, naziv je dvodnevnog naučnog skupa koji je otvoren danas u Kotoru.

Skup je otvorio akademik Nenad Vekarić, upravitelj Zavoda za povjesnu znanost HAZU u Dubrovniku.

„Svi mi koji se bavimo povješću Dubrovnika kroz svoja istraživanja nalazimo nešto o Kotoru. Dubrovnik i Kotor su toliko bili povezani da 28 posto dubrovačke vlastele je podrijetlom iz Kotora i njegove bliže okoline. Te veze nekada su bile vrlo jake. Danas su  na neki način prekinute. Ovom radionicom pokušati ćemo obnoviti suradnju putem znanstvenih radova o Kotoru i Dubrovniku“ – kazao je između ostalog akademik  Nenad Vekarić.

U ime suorganizatora HGD CG učesnike je pozdravio predsjednik Mario Brguljan.

“U proteklom periodu organizovali smo više znanstvenih skupova i okruglih stolova. Zahvaljujući inicijativi dr Nenada Vekarića prihvatili smo se i suorganizacije ovog značajnog skupa na kojem sudjeluje preko 30 znanstvenika iz svih republika bivše Jugoslavije, što čini ovaj skup specifičnim.”

Na skupu će svoje radove izložiti 31 naučnik iz Dubrovnika, Kotora, Bara, Beograda, Zagreba, Ljubljane i Sarajeva.

Naučni skup „Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi” je treća radionica projekta „Transformacija kolektivnih i individualnih identiteta u Dubrovačkoj Republici od kasnog srednjeg vijeka do 19. stoljeća”.

Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije