13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Mjesto sjećanja na Jana Karskog

U čast stogodišnjice rođenja poljskog humaniste i čovjeka koji je pokušao da zaustavi holokaust, Jana Karskog, danas je u parku kod fontane i  zidina starog Grada zasađena maslina i postavljeno spomen obilježje.

Maslinu je zasadila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, sa ambasadorkom Poljske Grazinom Sikorskom, Jozefom Levijem ambasadorom Izraela, predsjednikom Jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Afandarijem i gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Bogdanovićem.

“Lično mi predstavlja čast, a sigurna sam i za moje sugrađane, što će od danas u našem gradu postojati spomen obilježje u znak sjećanja na Jana Karskog, istaknutog pripadnika pokreta otpora odlučnog u namjeri da svijetu otkrije istinu o nacističkim zločincima. Kotor će u skladu sa svojom kulturom i tradicijom znati da cijeni vrijenost i značaj spomen obilježja Janu Karskom u ime istine za koju se borio” kazala je Ćatović, koja se zahvalila ambasadama Poljske i Izraela kao i Jevrejskoj zajednici na odluci da Crna Gora i Kotor budu mjesto sjećanja na Jana Karskog.

“Parlament Poljske je 2014. proglasio Godinom Jana Karskog. On je heroj koji se borio protiv nacista, on je prikupljao podatake o stradanju Jevreja u nacističkom getou i u logorima, o čemu je izvjestio poljsku vladu i saveznike. Apelovao je lično i na američkog predsjednika Ruzvelta da zaustavi holokaust“- kazala je Grazina Sikorska ambasadorka Poljske.

Ona je podsjetila da je on i dobitnik dva najveća državna odlikovanja u Poljskoj i SAD-u, Ordena bijelog orla i Medalje slobode i počasni građaninu Izraela.

„Možda bi, da je neko čuo tog čovjeka o čemu je govorio, istorija bi krenula drugim tokom. Bez obzira na sve o čemu je Karski izvještavao saveznike i Poljsku vladu u Londonu, nikada se nije desilo da su savezničke snage bombardovale Aušvic. U doba Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjelo oko 3,5 miliona Jevreja, 3,2 miliona ubijeno na najbrutalnijiu načinn. On je sebe kasnije označavao kao „hrišćanskog Jevreja” ili kao „poljskog Izraelca“ kazao je Jozef Levi ambasador Izraela.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

„Jan Karski pokušao upaliti svijetlo slobode javiti o grozotama i stradanjima koje su se dešavale u nacističkim logorima širom Poljske, odbraniti ono što je bilo neodbranjivo. Poslije rata cijeli svoj život posvetio tom cilju i uvjek isticao nisam dovoljno napravio“ – kazao je Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Afandari.

Svečanosti je slučajno prisustvovala grupa jevrejskih turista sa kruzera „Qeen Elizabeth“ koji nisu mogli sakriti svoje emocije.

Nakon ceremonije u Galeriji solidarnosti ambasadorka Poljske Grazina Sikorska otvorila je izložbu „The world knew“ posvećenu Janu Karskom.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Jan Karski je čovjek koji je pokušao da zaustavi holokaust. Rođen je 24. Aprila 1914 u Lodz-u, Poljska. Odrastao je u uglednoj nejevrejskoj porodici intelektualaca, koja je njegovala toleranciju i osjećaj za pravednost.

Nakon završenih studija diplomatije, Karski se susreće sa užasima holokausta koji sprovode nacisti u okupiranoj Poljskoj. Kao pripadnik pokreta otpora, odlučan da svijetu otkrije istinu o nacističkim zločinima, Karski se uspijeva u više navrata „ubaciti” u Varšavski geto i logor Izbica koji je bio tranzitni kamp za deportaciju Jevreja u Treblinku, odakle je izveštavao poljsku Vladu, koja se nalazila u egzilu u Velikoj Britaniji, o stradanju Jevreja.

Istrajan u namjeri da zaustavi holokaust, Karski u novembru 1942. izvještava Winston Churchill-a, a nakon Londona odlazi i u SAD gdje izvještaj predaje i Predsjedniku Franklin Roosvelt-u. Nacisti su zarobili i mučili Karskog u više navrata, ali je on uspio da pobjegne i svoju misiju izvede do kraja. Nakon završetka rata živi u SAD-u gdje predaje na Georgetown University. Nosilac je brojnih odlikovanja, a njegove biste su postavljene širom svijeta, najčešće u krugu poznatih Univerziteta – University of Michigan, Georgtown University, University of Tel Aviv.

Počasni doktorat dodijelili su mu Georgtown University, Oregon State University, Baltimore hebrew College, Warsaw University, Maria Curie-Sklodowska University i University of Lodz.

Najčitanije