12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Lokalna uprava mora dostići standarde EU

Photo: Boka News
Photo: Boka News

U organizaciji Komiteta regiona i Zajednice Opština Crne Gore u Kotoru danas je održan 4. sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Evropske Unije i Crne Gore.

Predsjednik gradskog savjeta Gdinije, kopredsjedavajući ZSO-a Stanisłav Szvabski, koji je u tom tijelu dvije godine, kazao je novinarima da prati dostignuća Crne Gore, naročito njenih lokalnih vlasti, i njihove napore da dostignu standarde EU, i ocijenio da je dosta toga urađeno i na lokalnom i na nacionalnom nivou, te da je veoma zadovoljan.

„Ono što je veoma važno za funkcinosanje lokalne samuprave je fiskalna decentralizacija , Ii čuli smo dalokalne samouprave nemaju dovoljno finansijskih sredstava, ali da Vlada radi na ovom pitanju.Međutim niko ne može reći koliko vremena je potrebno da se dođe do dovoljnih sredstava. Drugi važan aspekt, a što je je EKI naglasila da treba izmijeniti zakon   vezan za finansiranje izbora, i za dostizanje demokratskih standarda u EU ovo je veoma važno pitanje.U Evropi veoma važan zakonodavni akt je Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koja daje veliku automoniju lokalnim samoupravama, i veoma je važna za pitanje demokratije u cijeloj zemlji“ kazao je Szvabski.

Generalni sekretar Zajednica opština Crne Gore Refik Bojadžić,kazao je da s obzirom da mnoge jedinice lokalne samouprave nijesu u prilici da dovoljno koriste sredstva iz fondova EU zbog toga što finansijski nijesu u mogućnosti da obezbijede participaciju koja se po pravilu traži u realizaciji tih projeata, predložili nadležnom ministarstvu da se uvede revolving fond iz kojeg bi se obezbijedila participacija i povećala sposobnost Opština da koriste sredstva iz fondova EU.

Gradonačelnik prijestonice Cetinje i kopredsjedavajući ZSO-a Aleksandar Bogdanović , kazao je da Izvještaj o napretku Crne Gore u procesu evropskih integracija nije u pravom smislu prepoznao učinke lokalnih uprava u procesu evropskih integracija, ali da su na ovom sastanku elimisane sve dileme koje su postojale.

„Drago mi je što su evropski zvaničnici konstatovali napredak Crne Gore kao države, ali i jednica lokalne samouprave koje su važan činilac evropskih integracija. Naš stav je da ćemo nastaviti još energičnije sa reformskim procesima posebno na nivou lokalnih samopurava.Takđe ohrabruje i stav zaničnika EU , da će podsticati razvoj i unapređenje reformi i ono što je jako bitno da treba obezbijediti dodatna sredstva kako bismo podsticali određene promjene koje će nas voditi na snađnijem i kvalitetnijem putu ka EU“- kazao je Bogdanović.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, kazala je da danas kada država bilježi napredak na putu evropskih i evro-atlantskih integracija, Kotor intenzivno uspostavlja i njeguje međunarodnu saradnju kao član brojnih međunarodnih organizacija, asocijacija, te pobratimskim vezama sa nizom gradova širom svijeta. Ćatović je ocijenila da sastanak treba da promoviše dijalog i saradnju između regionalnih i lokalnih vlasti Evropske unije i Crne Gore, te da je to prilika da se crnogorske lokalne vlasti dobro pripreme za rad nakon budućeg prijema Crne Gore u EU.

 

 

 

 

 

 

Najčitanije