16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti

Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna u Kotoru u subotu su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala Svetom Tripunu, i podizanjem zastave na bazilici, započele Tripundanske svečanosti, koje se održavaju u čast toga sveca, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral, osmogodišnji Luka Kovačević iz Herceg Novog, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću, kad je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja zastave.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave Svetog Tripuna.

U sklopu višednevnih svečanosti na sam Tripundan, 3. februara, bit će organizovano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, procesija gradskim ulicama, bit će potom održana u nedjelju, 4. februara.

Na trgu ispred bazilike pripadnici Bokeljske mornarice će plesati tradicionalno kolo u čast Svetog Tripuna, a pontifikalnu misu služit  će biskup Eisenstadta (Željeznog) mons.

Egidije Živković. Poslije svete mise predviđena je svečana procesija ulicama Kotora.

Izvor:M.M
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije