10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Jokić obećao preispitivanje kontroverznih građevinskih poduhvata u blizini škola

Zgrada Skrdio BB i stara kuca Ivanovica

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) primio je danas  delegaciju stanara stambene zgrade Škrdio BB u Dobroti, a koji su prošle nedjelje pokrenuli peticiju kojom se traži „spriječavanje dalje devastacije prostora nekontrolisanom i predimenzioniranom gradnjom stanbenih objekata“ u blizini dvorišta OŠ „Savo Ilić“, Gimnazije i Srednje pomorske škole, te Doma studenata „Spasić-Mašera“ u Dobroti.

Na mjestu jedne postojeće manje stare manje porodične kuće, par pomoćnih objekata i zelenih površina, ovdje se već gradi ili će se početi graditi ukupno tri nova velika stambena objekta, od kojih će neki biti na samo par metara udaljeni od već izgrađene zgrade sa 20-tak stanova u kojima živi više od 50 ljudi.

„Pored potpunog nestanka zelenih površina, planirana izgradnja većeg broja predimenzioniranih stambenih zgrada na malom prostoru, dovešće do potpunog saobraćajnog kolapsa na prilazu trima školama i u jedinoj ulici koja od magistrale voidi do našeg naselja“- stoji u peticiji koju je do sada potpisalo više od 400 ljudi.

U Skupštini stanara zgrade Škurdio BB su nam rekli da žele spriječiti gradnju dvije nove zgrade što bi prekrile najveći dio prostora između objekta Škrdio BB i nove velike petospratnice što je u završnoj fazi gradnje na urbanističkoj parceli 1366. Sa takvim zahtevima već su se ranije bezuspješno obraćali Opštini, kao i Savjetu za zaštitu kulturne baštine Kotora. Tom gradu inače, upravo zbog predimenzionirane gradnje i devastacije prostora u posloiednjih desetak godina, prijeti izbacivanje sa UNESCO liste svjetske prirodne i kulturne baštine.

Aktuelni saobracajni haos u ulici gdje se namjerava graditi jos velikih zgrada

„Riječ je o istim investitorima koji su gradili zgradu u kojom smo mi kupili stanove i koji su nam tada rekli da se ništa u blizini naše zgrade više neće graditi, da ćemo imati uređenu zelenu površinu isred nje i nezaklonjen pogled. U međuvremenu, na UP 1366, tridesetak metara od naše zgrade, podigli su novu veliku zgradu od pet spratova, iako su dobili građevunsku dozvolu za objekat sa maksimum tri nadzemne etaže. Sada su, otkupivšši plac i objekte porodice Ivanović, odlučili da na toj lokaciji, na samo par metara ispod naših balkona i prozora, grade još dvije velike stambene zgrade na UP 1369 i da nam potpuno zaklone pogled, sunčevu svjetlost i ugroze privatnost u našim stanovima“- kažu nezadovoljni žitelji zgade Škrdio BB pod čijim bi balkonima uskoro mogla da počne zgradnje još dvije velike stambene zgrade.

Na tabli objekat sa tri etaze, na terenu izgradjeno vise

Oni tvrde da im u Sekretarijatu za urbanizam Opštine Kotor nisu željeli dati na uvid urbanističko-tehnilčke uslove (UTU) koje je taj organ investitorima dao za objekte koji se namjeravaju graditi ispod njihovih prozora, niti je advokatu stanara dozvolio status „zainteresovane strane“ u daljoj proceduri za izdavanje građevinske dozvole. Prema UTU izdatim 26.januara, investitor na placu površine 844 kvadrata na kome se sada nalazi stara porodična kuća Ivanovića od 136 kvadrata i četiri pomoćna objekta ukupne površine 128 kvadrata, akoji će se rušiti, može podići dva nova stambeno-poslovna objekta  maksimalne spratnosti P+2 i ukupne bruto-građevinske površine 1.012,9 kvadrata.

Stanari kažu da je gradonačelnik Jokić izrazio razumijevanje za njihove stavove i zahtjeve  i obećao da će i on lično i Opštuna pratiti dalji razvoj situacije, kao i da će  pozvati sve nadležne državne inspkecije da provjere sve što se do sada dešavalo u vezi sa gradnjom na parcelama oko zgrade Škrdio BB i namjeravanim daljim graditeljskim poduhvatima na ovoj lokaciji.

Nezadovoljni stanari inače, smatraju da je riječ o korupciji u Sekretarijatu za urbanizam Opštine Kotor koju su do sada vodili DPS i njeni koallicioni partneri HGI i LP, zbog čega ne isključuju ni mogućnost da njihov advokat podnese krivične prijave protiv odgovornih u tom opštinskom organu.

Iz Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor nisu odgovorili na set pitanja koja su im postavljena u vezi kontroverzne gradnje i planova za lokaciju u blizini škola i Doma studeneta u Dobroti, poslale prošle sedmice.

Izvor:S. L.

Najčitanije