11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – izložba i promocija načela “Mayors for Peace”

Mayors for Peace
Mayors for Peace

Povodom obilježavanje sedamdeset godina od pada atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor u petak 2. oktobra u 19 sati organizuje izložbu fotografija koju će u galeriji Kulturnog centra otvoriti potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja.

„Opština Kotor je punopravan član međunarodne organizacije “Mayors for Peace” koja okuplja 6.206 gradova iz svih krajeva svijeta. Organizacija je oformljena 1982. godine na sjednici UN o razoružanju održanoj u Njujorku, a na predlog gradonačelnika Hirošime – Takeshi Araki. U namjeri da svijet upozna opasnost od nuklearnog oružja, dugoročne posljedice koje se generacijama osjećaju, pokrenuta je inicijativa čije su aktivnosti usmjerene ka povezivanju gradova, različitih kultura, posebno ka mladima i razvijanju njihove svijesti o posljedicama nuklearnog naoružanja.

U nedjelju 4. oktobra, Kotor će posjetiti Brod mira (Peace boat) koji ploveći po svjetskim lukama promoviše načela organizacije “Mayors for Peace”. U okviru brojnih aktivnosti, uključene su i hibakuše. Oni govoreći o svojim bolnim iskustvima nastoje da ukažu mladim generacijama o opasnostima od atomskog naoružanja” – navodi se u saopštenju Sekretarijata za kulturu. Zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 10. oktobra.

Brod mira
Brod mira

Najčitanije