Kotor – Fakultet za pomorstvo otvara najsavremeniji centar za obuku pomoraca

Simulator
Photo: Boka News

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, 23 i 24. oktobra odvijaće se dvodnevne aktivnosti u vezi sa otvaranjem prvog zajedničkog crnogorsko-norveškog centra za obuku pomoraca. Ovaj projekat rezultat je saradnje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije sa Univerziteta iz Alesunda, Norveška.

U četvrtak, 23. oktobra, sa početkom u 16,30 sati, na Fakultetu za pomorstvo Kotor, zvanično će biti otvoren i pušten u rad Centar za obuku pomoraca, uz demonstraciju najsavremnijih simulatora, a izjave ovim povodom daće rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, dekan Fakulteta za pomorstvo Danilo Nikolić i predstavnik partnera iz Norveške.

U okviru ovog Centra, pomorci i studenti Fakulteta imaće priliku da obavljaju specijalizovanu obuku iz off-shore operacija (aktivnosti vezane za snabdijevanje naftnih platformi), što će im obezbijediti veće znanje i konkurentnost iz ove oblasti, a samim tim i lakše zaposlenje i napredovanje u karijeri. Usluge ovog Centra će koristiti i pomorci širom svijeta, a obuka će se obavljati od strane iskusnih norveških instruktora uz asistenciju crnogorskih. Izdavanje sertifikata vršiće se od strane norveških partnera. Zahvaljujući pomenutim ljudskim i tehničkim potencijalima, Fakultet za pomorstvo Kotor postaće jedinstvena institucija u regionu koja će nuditi ovu vrstu obuke.

Drugog dana aktivnosti, u petak, 24. oktobra, sa početkom u 10 sati, u kotorskom hotelu Cattaro, biće održana konferencija posvećena obrazovanju, obuci i ukrcaju pomoraca sa akcentom na off-shore operacije. Učešće na ovoj konferenciji uzeće eksperti iz ovih oblasti sa Univerziteta iz Alesunda, kao i brojni predstavnici norveških brodarskih kompanija.

Sve aktivnosti realizuju se u okviru projekta pod nazivom »Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative (Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori)», koji se uspješno realizuje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Univerziteta iz Alesunda/Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda, Norveška. Projekat vrijedan 1.4 miliona eura, započet je prije više od godinu dana, u okviru HERD programa (Higher Education, Research and Development) namijenjenog Zapadnom Balkanu, koji se finansira od strane Vlade Kraljevine Norveške.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.