17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor u EUROMED mreži gradova

Luka Kotor foto Zoran Nikolić
 Kotor foto Zoran Nikolić

Generalna skupština Euromed mreže gradova kao i konferencija posvećena saradnji na Mediteranu održana je u  Nica 3. i 4. novembra. Skupštini je prisustvovao evropski Komesara za proširenje Johanesa Hana, a u vodnim govorima prisutnima su se obratili i predsjednik Euromed Mreže gradova i regije Provansa-Alpi-Azurna Obala Kristijan Estrozi kao i zamjenik Generalnog sekretara Unije za Mediteran Ihab Fahmu.

Generalnoj skupštini organizacije je ispred Opštine Kotor prisustvovala koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević.

Evropski komesar za proširenje je ovom prilikom istakao da je evropska saradnja unutar organizacija kakva je Euromed – od velikog značaja za lokalne samouprave, prvenstveno zbog mogućnosti lakšeg suočavanja sa izazovima koje dijele svi gradovi na Mediteranu.

Euromed mreža gradova osnovana je 2000. godine i broji 100 gradova članica iz 22 zemlje sa evropske strane a takodje i sa južne i istočne obale Mediterana. Stalni Generalni sekretarijat se nalazi u gradu Nica koja predsjedava organizacijom.

J. Stjepčević
Kotor u mreži EUROMED

Opština Kotor će nakon konferencije u Nici sarađivati sa Euromed mrežom gradova u svojstvu člana, prije svega na polju implementacije zajedničkih projekata evropske teritorijalne saradnje.

Konferencija posvećena saradnji na Mediteranu pružila je mogućnost uspostavljanja saradnje na projektnoj osnovi u okviru sljedećih poziva za projekte programa prekogranične saradnje posebno Interreg Med 2014-2020 programa i ENI ENC Med programa u okviru kojih Euromed mreža gradova ima značajnu ulogu.

U okviru Konferencije održana je i radionica organizovana od strane međunarodne Kancelarije za upravljanje vodama (IOW) tokom koje su predstavnici mediteranskih gradova razmijenili iskusta po pitanju upravljanja otpadnim vodama u kontekstu klimatskih promjena.

Ovom prilikom sve članice mreže izrazile su zainteresovanost da razvijaju razmjenu zasnovanu na sopstvenim iskustvima, u okviru bilateralnih i multilateralnih projekata saradnje, posebno ekonomskih, posvećenih zapošljavanju mladih, borbi protiv klimatskih promjena i razvijanju profesija karakterističnih za pojedinačne gradove.

Mreža ima pet radnih komisija posvećenih energetici, inovacijama, bezbijednosti i migracijama, planiranju prostora i baštin kao i upravljanju otpadom.

Najčitanije