Kotor – U duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti

U Kotoru je i ovog 27. januara bilo svečano, veselo dostojanstveno, građani Kotora i Boke Kotorske, u duhu suživota i tolerancije, ispred hrama Svetog Nikole obilježili su Savindan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike prešli su ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje je Mali admiral izgovaranjem Loda (pohvala svecu) označio početak Tripundanskih svečanosti.

Dječiji hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ ispred hrama Svetoga Nikole izveo je svetosavsku himnu.

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić posebno je pozdravio Gradsku muziku Kotor, građane i vjernike, pravoslavne i katolike, gradonačelnika Kotora.

„Kotor kao bogati grad kulture ima lepezu mnogo čega, čime može da se pohvali. Može da se diči mnogo čime i to čuvamo upravo na ovaj način.

Pjevalo se uvijek, i pjevaće se ovdje na ovom trgu, gdje je evo srpski palac Muzička škola iz 1838. Tu su bile sve srpske institucije od 1838. a ne od 1918, kao što neko hoće da kaže. Obnavljamo ono što je dobro čuvamo i poštujmo razlike to je ono što je najvažnije neka svak svoje drži ali da poštuje tuđe  i to je ono u čemu je mudrost života ”, kazao je Krivokapić.

3 Komentari

 1. Malo se kultivirao straford Momo Krivokapić zvani 1838. Neki dan ga viđesmo kad je slikan na veselje kriminalcu OZNE nekakvome Rkanu na svdbu sa onom poštenom Cecom a društvo mu je činjelo Pahomije,Kačavenda, Filaret i onaj iz Srijema a teke oni iz manastika Krka Nikolaj pa onaj Visilije,baš lijepo društvo zar ne đeca ih obožavaju (luduju za njima). Pošteno od Brdskog nije se tamo pojavio mada je koristio kriptozaštitu Rkanovu svojevremeno na Cetinju. E kako Momo neposta vladika a možda i oće kad pasa Risto pošteni brdski i brzinski. Vladike 7 od 10 gejevi pročitaj Blic 27.01.2018.

 2. Mr Petre po tvome pisanju ovog teksta a i ostalih na ovom portalu uocavaju se simptomi jednog poremacaja a to se zove “Parapsihologija Konvertitita”.
  Nauka je dosla do saznanja da konvertiti odnosno potomci konvertita imaju stalno potrebu za negiranjem i omalovazavanjem narodaiI vjere svojih predaka prije konvertitistva.
  Tu naucnu tezu obradjivali su doktori ,psiholozi ,filozofi ,istoricari socijolozi dr dosli do zajednickog saznanja da se radi o jednoj pojavi karakteristicnoj za Konvertite i nazvali je “Parapsihologija Konvertita”
  To se moze vidjeti u tvom stalnom spominjaju SPC ,Srba iz Boke ,Srba i Srbije itd u negativnom kontekstu.
  Na Savin Dan umjesto da cestitas Srbima Bokeljima ovaj praznik ti se nesto kao rugas i ismijavas.
  Volio bi da nisam u pravu ali ti sve vise dokazujes da jesam.

 3. Neka je sretan Savin dan svim Pravoslavcima kojima je slava ali i ostalijem koji poštuju Savin dan. Još moram dodati da iako ne vjerujem nešto u ove naše glavare kako državne tako i vjerske sa svijeh strana ne želim umanjiti osjećaje pripadnosti religiji ljudima i prijateljima sa kojima sam se podigao družio a i dalje se družim ako bog da.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.