Kotor u duhu suživota, tolerancije, poštovanja različitosti – Lode i Sveti Sava

Po drevnom običaju 27. januara građani Kotora i Boke Kotoraske, u duhu suživota i tolerancije, ispred hrama Svetog Nikole obilježili su Savin dan, a nešto kasnije svi zajedno uz zvuke Kotorske gradske muzike prešli su ispred katedrale Svetog Tripuna, gdje je Mali admiral izgovaranjem Loda (pohvala svecu) označio početak Tripundanskih svečanosti.

Dječiji hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ ispred hrama Svetoga Nikole izveo je svetosavsku himnu.

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić posebno je pozdravio Gradsku muziku Kotor, građane i vjernike, pravoslavne i katolike.

„Ono što nas je danas okupilo je svetinja koja jedina ne razdjeljuje jer Bog je ljubav. Ako ima ljubavi onda ne može biti rasprava i nesuglasica među ljudima” – poručio je Krivokapić.

On je kazao da Kotorane ova tradicija, kako se pretpostavlja, okuplja od sredine 19. vijeka.

“Gradska muzika je svojevremeno imala sluha da dođe i pred crkvu Svetog Nikole i pred katedralu Svetog Tripuna, da se obnovi ono što Kotor ima, a drugi nemaju. Da se ovdje pjeva Svetom Savi. Slušamo himnu koja se pjeva u cijelom srpskom narodu, potom onu za Kotor prvu – O srpska mlada nevina čeda, koja je specijalno pisana za Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo i kompanovana za hor i za orkestar. Nema grada u svijetu gdje se himna Svetom Savi svira pred sabornim hramom, a naš grad to ima. Danas će se sa katedrale Svetog Tripuna izgovoriti Lode, znači da će se slaviti ime Božje, a sve to govori o ljubavi i slozi” – kazao je Krivokapić.

Sa trga ispred crkve Svetog Nikole građani, članovi odreda Bokeljske mornarice i predstavnici političkog života Kotora, uz zvuke Gradske muzike, uputili su se na trg ispred katedrale Svetog Tripuna gdje je tačno u podne sa lođe mali admiral Antonio Grandis iz Tivta, izgovorio Lode, pohvale u čast sveca zaštinika grada Kotora, nakon čega je podignuta zastava Svetog Tripuna, što i simbolično označava početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.