Kotor dogodine domaćin Skupštine udruženja pomorskih kapetana zemalja EU

Održano tradicionalno okupljanje crnogorskih pomoraca

Bokeljska mornarica, Unija pomoraca, Sindikat Pomoraca, Udruženje pomorskih kapetana i Udruženje strojara priredili su danas u Kotoru tradicionalno druženje i okupljanje pomoraca povodom blagdana Svetog Nikole- zaštitnika mornara,  djece i putnika.

U prostorijama Bokeljske mornarice u Starom gradu okupilo se nekoliko desetina iskusnh morskih vukova – kapetana i upravitelja stroja, ali i oficira i članova niže posade trgovačkih brodova što „tuku“ sva svjetska mora. Među njima su bile i neke od pravih legendi našeg pomorstva, poput čuvenog i prekaljenog veterana, kapetana Slavka Ivanovića iz Kotora, ali i brojni predstavnici pomorske privrede, te potpredsjednica Opština Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Skupu su prisustvovali i direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja kapetan Vladan Radonjić, lučki kapetani u Kotoru Bruno Brkanović i Baru Predrag Ratković, rektor Univerziteta Crne Gore dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru dr Špiro Ivošević, direktor Pomorsjog trening centra „Azalea“ kapetan Nenad Lazović, kao i predsjednik Borda direktora Barske plovidbe, kapetan Ljubo Kočović.

„Posebne čestitke za Svetog Nikolu upućujem onima koji su danas na brodu, sa željom da se sretno vrate svojim domovima“- kazao je, obraćajući se okupljenima, predsjednik Udruženja pomorskih kapetana mr Mario Pilastro.

Sa skupa pomorskih kapetana u Kotoru

Naglašavajuči moto pomoraca da „ploviti se mora, a živjeti ne mora“ Pilastro je istakao da je i druženje povodom blagdana njihovog zaštitnika, jedna od zajendčlkih aktivnosti strukovnih pomorskih udruženja i Bokeljske mornarice, a kakvih će ubuduće sve više biti, posebno u domenu riješavanja najbitnijih prpblema za naše pomorce i unapređenje položaja pomorske industrije u Crnoj Gori.

Pilastro je naveo da je Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore pripala čast da u maju naredne godine, bude organizatori i domaćin godišnje Skupštine Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske Unije (CESMA), čiji su oni pridruženi članovi. Skupština CESMA održaće se u Kotoru od 3.do 5.maja i već su počele pripreme za organizaciju tog veoma bitnog međunarodnog stručnog skupa.

Pročitani su i pozdravni telegrami koje su pomorcima povodom njihovog praznika uputili Živana Petranović, direktorica beogradskog predstavništva italijansko-švajcarske brodarske kompanije MSC koja je ujedno i najveći poslodavac naših pomoraca, kao i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

„Pomorstvo i pomorci su vjekovima ugrađivali sebe u temelje ovog grada, doprinoseći njegovoj istorijskoj i kulturnoj prepoznatljivosti. Želim da se popmorstvo u našem gradu u budućnosti nastavi razvijati, pa lokalna uprava i ja kao gradonečlnik, stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoči i zajedničke saradnje.“- stoji u čestitci koju je uputio gradonačelnik Jokić.    Svim crnogorskim pomorcima, posebno onima koji su trenutno ukrcani na brodovima širom svijeta, kao i cijeloj našoj pomorskoj industriji, čestitke je juče uputio i direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan sa saradnicima.

3 Komentari

 1. Svim pomorcima po Julijanskom kalendaru čestitam praznik a kap.Marija (a vidim da nije sam) pitam da možda nije falio datum za ovu svečanost oću reć da se stoljećima slavilo u Boki 6stoga Decembra ili 12 u mjesecu. sveti Nikola ili je možda neki kompromis koji nije nimalo loš. A ako je tako ne vjerujem da su svi kapetani ,oficiri kuverte i kapi i oficiri stroja članovi ovoga udruženja…sa ovoga dijela svijeta…Pozdrav svijema koji danas slave slavu…svetog Nikolu po julijanskom kalendaru..

 2. Čestitam dan Svetog Nikole svima ko slavi po justilijanskom kalendaru ,a nek je sramota Bokeljsku mornaricu kojoj se zna kada je Sveti Nikola da u svoje prostorije slavi dan Svetog Nikolu po justilijanskom kalendaru,dobro niste i Rista sotonu doveli da vam blagoslovi skup ili popa Moma-gargamela poznatog mrzitelja rimokatolkia i svega rimokatoličkog zapadnog samo ne zapadnog novca.
  Bokeljska mornarico nek vas je stid i sramota ,kosti se prevrću u grobovima časnih članova Bokeške mornarice vi ste jedne kukavice i ništa više, folklorno društvo za zabavu građana po trgovima i ništa više.
  Ista SPC vas je nazivala paravojnom formacijom devedesetih ,bokešku mornaricu sa kremenjačama i izbišanim kundacima,a vi se sada njima čast izuzecima uvlačite up…no.
  Lijepe sreće te se beogradska mornarica odvojila od kotorske posebno kada znamo ko je vodi velikosrbin Branko Zbutega.Ista priča i pamet kao i pokojni Homen velikosrpski nacionalista.
  Još jednom čestitam SVETOG NIKOLU onima koji slave po julijanskom (rimskom) kalendaru.

 3. Koji je kalendar u upotrebi u CRNOJ GORI.?Gospodo u mornarici.julijanski upotrebljava srpska crkva.jeste li vi svi clanovi te crkve? Sto je s pomorcima muslimanima?dali to znaci da kolo dogodine igrate 14 februara?sto tamo rade oni komunisti sto rodjenoj majci nisu htjeli uci u crkvu a sada slave sv.nikolu? Sprdnja od te proslave cast izuzecima.udruzenje ppomoraca slavi sv.nikolu a pola njih u Boga ne vjeruje.uzmite neki znacajan dan iz bokeljske istorije za vas dan.recimo dan lepatntske bitke kada su svi bokelji izginuli.Bokeljska mornarica ako nezna ima svoj dan.Udruzenje kapetana i strojara za to mozda i nezna pa su se pobozno sjetili svetoga Nikole i tako drugima onemogucili da budu clanovi drustva.a bokeljska mornarica kao dama za svaku upotrebu nudi se za logisticku podrsku za ovu godinu a dogodine kolektivno na leturdjiju u sv.Nikole koju su im katolici darovali.SRAMOTA

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.