12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Dani evropske baštine 2017.

Pješački dana Kotor – Lovćen – Kotor 2015.

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor /Gradska biblioteka i čitaonica u saradnji sa JU Gimnazijom Kotor i Planinarskim klubom Vjeverica iz Kotora učestvuje u obilježavanju međunarodne inicijative Dani evropske baštine 2017. godine.

Program, koji je finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, obuhvata učešće grupe srednjoškolaca u pješačkoj turi Kotor  ̶  Krstac koja će se održati 30. 09. 2017. godine u sklopu 9. Pješačkog dana Kotor  ̶  Lovćen  ̶  Kotor koji organizuje Planinarski klub Vjeverica iz Kotora.

Tokom ove ture učenici će prezentovati kratka izlaganja koja su pripremili uz konsultaciju profesora istorije i upoznati učesnike ture sa istorijatom kulturno – istorijskih spomenika koje obilaze: Crnogorski Pazar, Crkva Blažene Ozane, Kotorski bedemi i tvrđava San Đovani, Crkva Gospa od zdravlja, Crkva Svetog Juraja u Špiljarima… Cilj ovog događaja se da u isto vrijeme popularizuje kulturna i prirodna baština Boke i Crne Gore.

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

Najčitanije