20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Čuvari gastro kulture

Gastro vodič Kotor

Čitavo gastronomsko umijeće i gastronomsku ponudu objedinili smo u novo izdanje gastro kataloga, značajno ga unaprijedivši u dizajnu, kvalitetu i sadržaju, poručuju iz TO Kotor.

Na sto tri strane ove publikacije opisali smo nastanak i razvoj bokeljske kužine, tradicionalne specijalitete, način pripreme bokeljskih jela, predstavili ugostiteljske objekte u kojima se ova jela mogu degustirati kao i ukupnu ponudu restorana u Kotoru.  Jedinstven doprinos cijelom projektu dala Vlasta Mandić – autorka knjige “Bokeška kužina”, koja je osim logističke podrške, ustupila i neke od tradicionalnih recepata koji su prepoznatljivi za Kotor i Boku i time upotpunila kvalitet gastro kataloga.

Gastro vodič Kotor

Važan je i doprinos 18 ugostitelja iz Kotora koji su prepoznali značaj ovog projekta, a to su: „ Baron Gautch“, „ Bastion 1“, „ Bokun“, „ Cattaro“, „Cesare“, „ Cesarica“, hotel „ Galia“, „ Luna Rossa i Madrevida“, „ Ombra“, „ Royal“, „As“, „San Giovanni“, „ Trpeza“, „ Roma“, „ Đardin“, „ Ladovina kitchen &wine bar“, „ Scala santa“ i „ The Square Pub“.

U gastro vodiču prezentovani su sledeći bokeški specijaliteti: Stolivski brodet, Mušulje od gušta, Punujeni kalamari na orizu, Balote od mušulja, Raža sa verdurom, Pašticada galijot, Bokeški brodet, Karnevalska njokada, Mušulje Filomena, Punjeni kalamari sa krtolom, Hobotnica na žaru, Rižot od bovizele, Bakalar žgvacet, Riblja plata, Crni rižot, Buzara od mušulja, Pašta sa ukusom mora, Crveni rižot sa plodovima mora, Rižot a la maka, dok su slatkih delicija prezentovane, Kotorska pašta (krempita), Mediteranska pita, Peraška i Dobrotska torta.

Gastro vodič Kotor

Tursitička Organizacija Kotor je pomenutim ugostiteljima dodijelila naziv ČUVARI GASTRO KULTURE. Na vidnim mjestima istaknut je logo čuvara gastro kulture kao znak da se u tim ugostiteljskim objektima mogu degustirati bokeljski specijaliteti koji su prezentovani u gasto katalogu.

Turistička organizacija opštine Kotor prepoznala je potrebu za jednim ovakvim gastro brendom koji će našim turistima koji dođu u Kotor pružiti jedinstven ugođaj, kaže se u saopštenju TO Kotor.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije