16 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Čistili od Ljute do plantaže „Školjke Boke“

Povodom Dana planete Zemlje, “Boka Gard” i uzgajalište školjki ˝Školjke Boke˝ Orahovac u saradnji sa kotorskim Institutom za biologiju mora, Gimnazijom Kotor, osnovnim školama “Narodni heroj Savo Ilić” i “Njegoš” iz Kotora, Ronilački klub „Arsenal“, organizovali su juče više ekološko-edukativnih aktivnosti.

Od rijeke Ljute do plantaže “Školjke Boke” u Orahovcu čišćeno morsko dno na dužini oko 200 m, dubini 6-10 m i širini od obale 10-15 m.

Podijeljene su ekološke brošure, održan edukativni čas na temu “Ekološki principi održivog razvoja u marikulturi”, kao i priprema i degustacija školjki – zdrave organske hrane iz mora za sve učesnike akcije, saopšteno nam je iz d.o.o “Boka Gard Security” Kotor.

Nadležnim institucijama poslat je poslat je apel u kome se između ostalog kaže:

“Sa ovog preljepog predjela poručujemo svim nadležnim institucijama i svim građanima da shvate koliko je važno da živimo u skladu sa prirodom, da nikako ne umišljamo da smo gospodari prirode, jer to ne možemo biti. Za ovaj dio Boke neophodno je uraditi studije zaštićenog područja jer ovdje boravi veliki broja ptica, ušće Ljute je mrjestilište riba, školjki i drugih morskih organizama. Ovdje su izvori slatke vode koja je neophodnu za cjelokupni lanac ishrane i očuvanje bodiverziteta.

Otvorimo naša srca prirodi, okrenimo se jedni drugima, poštujmo ono što traje milonima godina i ne dozvolimo da mi budemo rušitelji planete Zemlje.

Samo tako, sačuvaćemo nit trajanja, predati je našoj djed da je oni predaju njhovoj djed. Ako to uradimo, naš život na planeti ima smisla..

“SPAŠAVAJMO SADAŠNJOST RADI NASE BUDUĆNOSTI”

Najčitanije