Kotor će od zidina zaraditi oko 300.000 eura, Dubrovnik pet miliona…

San Đovani
San Đovani – foto Boka News

Kotorske zidine koje su posebna atrakcija za turiste otvorene su od 1. aprila i do 25. avgusta posjetilo ih je 81.215 turista. U isto periodu prošle godine posjetilo ih je 63.216 što iznosi povećanje od 28 %.

Cijena ulaznice je tri eura i do 25.avgusta ostvaren je prihod od 243.645 eura, saopštili su iz TO Kotor.

Kotor zidine
Kotor ulaz na zidine – foto Boka News

Perema anketama koje se svako ljeto sprovodi TO Kotor, turisti navode među nedostacima, neuređena stajališta bez mogućnosti da se kupe piće i hrana. Na pitanje za čim konkretno gosti imaju potrebe tokom obilaska, anketirani su, između ostalog, naveli: informacije o viđenom, česmu, wc, restoran-cafe, žičaru, klupe, veći nivo čistoće, markacije, hlad i skloništa…

San Đovani
San Đovani – foto Boka News

Odavno je jasno da zidine ne valorizujemo na pravi način, da bi mogli ponuditi mnogo više i zaraditi mnogo više.

Evo pokazatelja kako se valorizuju dubrovačke zidine…

Dubrovnik – Zidine su zlatna koka: posjetit će ih više od milion ljudi, zaradit će oko 35 miliona kuna ili 5 miliona eura!

Photo: Boka News - Dubrovnik
Photo: Boka News – Dubrovnik

Dok je za domaće šetnja na zidinama besplatna, za strance je to skup sport – 120 kuna ili 17 eura, košta ulaznica za odraslu osobu.

Cijenu za dubrovačke zidine Uredu gradonačelnika predlaže Društvo prijatelja dubrovačke starine koje i skrbi za dubrovačku kulturnu baštinu. Cijena ulaznice za zidine 2011. i 2012. iznosila je 70 kuna ili 10 eura, 2013. je skočila na 90 kuna ili 13 eura, da bi 2014. i 2015. bila “zaokružena“ na 100 kuna ili 14 eura.

Gradonačelnik Andro Vlahušić je već prihvatio prijedlog DPDS-a pa će od sljedeće godine šetnja zidinama koštati također zaokruženih – 150 kuna ili 20 eura.

Prema podacima Društva, gradske zidine je od početka godine do kraja jula 2016. posjetilo 561.267 ljudi, što je za devet posto više nego u istom razdoblju lani. Prošle 2015. godine, naime, gradske zidine posjetilo je ukupno 993.692 ljudi, a 2014. godine 913.805 posjetitelja, tako da se svake godine obaraju rekordi sve dok broj ne prijeđe milion.

Neto prihod od ulaznica za dubrovačke zidine 2014. godine iznosio je oko 30,6 milijuna kuna ili 4,3 miliona eura, 2015. se prihod popeo na 32,7 milijuna ili 4,6 miliona eura dok se za ovu godinu očekuje porast prihoda od desetak posto, dakle 35 miliona kuna ili 5 miliona eura, navode iz DPDS-a.

1 komentar

  1. Ako postoji grad koji svojim kulturno-istorijskim dobrima privlači posjetioce, svojim okruženjem, Perastom, Risnom, Ostrvom Gospe od Škrpjela, i institucijama koje čuvaju dio kulturnog nasljeđa, onda je to Kotor. Ali, i bedemima, bez obzira što su u stanju u kakvom nijesu zaslužili da budu. Za očekivati je da će se nakon završenog istraživanja, odnosno utvrđivanja svojstva, učešće Kotora u ukupnom spomeničkom fondu CG, povećati za 189 primjeraka, čime će porasti i njegovo učešće u ukupnom spomeničkom fondu Crne Gore. A, bedemi, viševjekovni branitelji Kotora, došli su u situaciju da ih se brani od propadanja. Interesovanje koje pobuđuju iz godine u godinu, potvrđuje i podatak, da je ove, u odnosu na prethodnu godinu, do skora, zabilježen porast od 28% posjetilaca. Taj bi broj, svakako, bio mnogo veći , kada bi se ostvarili uslovi za posjetu i onima koji to ne mogu iz zdravstvenih razloga, invaliditeta, godina starosti. Ali, i bedemi stare i propadaju. Za njihovu opravku, treba znatno više novca od onoga koji zarađuju. Ne znam , da li postoji dokumentacija , sa prioritetima za pojedine djelove bedema, kojom bi se moglo konkurisati kod međunarodnih institucija za ovu namjenu. Znam, da su na jednom od takvih konkursa kotorski bedemi zauzeli drugo mjesto u prioritetu. „ Davno bješe to „ , kaže pjesma. A, i ovo o čemu je riječ.
    BIVŠI KOTORANIN

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.