20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Biskupija protestvovala zbog karnevala u vrijeme posta

Kotor - Biskupija
Kotor – Biskupija

Generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan izrazio je nezadovoljstvo jer se tradicionalni zimski Kotorski karneval održava u vrijeme pokore i posta, čime se, kako ističe, vrijeđaju osjećaji i vrijednosti vjernika, javlja Kotor TV.

Zimski kotorski karneval se održava od 14. do 22., a post počinje 18. februara.

“Crkva svuda u svijetu post počinje na čistu srijedu, dakle nedjelju dana prije tog dana trebao bi se održati karneval. To se poštuje svugdje u svijetu, osim u Kotoru. Krše se osjećaji dijela vjernika kojima je to sveta stvar, priprema za Uskrs, običaj pokore, posta i nemrsa, a oni luduju po ulicama, pjevaju, viču, skaču. Smatramo da organizatoru karnevala ne znači ništa, niti gube nešto, da pomjere karnevalske fešte sedmicu ranije“ – kazao je don Belan.

Ove godine, kaže Belan, nijesu uputili protest organizatorima, već su se samo pismenim putem obratili predsjedniku opštine dr Aleksandru Stjepčeviću.

– Vjerujemo da će gradonačelnik bar u budućnosti nastojati savjetom uvjeriti organizatore o štetnosti ovakvih postupaka – kaže Belan, ukazujući na još neke činjenice vezane  za kotorski karneval pod sloganom ‘tradicionalni zimski kad mu vrijeme nije’.

– Ova ga činjenica ne definiše kao tradicionalni, već više jedinstveni, nego rijetki. Organizatori su ovim činom pomiješali dvije latinske riječi – ‘trado tradidi traditum’ (nekome nešto predati ) i  ‘traditor traditoris’  (izdajica). Ove dvije riječi zajedno mogu biti rečenica, koja bi glasila ‘izdajice tradicije’.

Don Anton Belan
Don Anton Belan

Prvo jer se, ističe Belan, karneval  održava kada mu vrijeme nije, u periodu posta, a drugo jer se ta tradicija očigledno ne poznaje, pa se njeni počeci smještaju u 19., iako, dodaje, postoje arhivski podaci za 17. i 18. vijek.

– Sasvim sigurno ovaj se običaj, pošto je paganski, javlja već u kasnom antičkom hrišćanstvu Zapada, pa shodno tome, tada već i u Kotoru – ističe Belan i dodaje da se stiče utisak da su interesi pojedinaca ili pojedinih grupa važniji od tradicije kulture i pristojnosti.

– Jer kada jedna više nego milenarna instuticija kao što je Kotorska biskupija već više godina moli da se ispoštuje tradicija, a ta se molba konstatno ignoriše, onda u njoj prepoznajemo inat koji nije pozitivna karakteristika kako za čovjeka tako ni za društvo – zaključio je Belan.

Organizator karnevalskih fešti  je Kulturni centar ‘Nikola Đurković’, suorganizator Turistička organizacija, dok je pokrovitelj Opština Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije