Kotor – od bedema prihodovali 150.000 €

Kotor – foto Boka News

U svakom segmentu funkcionisanja lokalne samouprave u Kotoru, od dolaska nove opštinske vlasti, zavodi se red i javni interes stavlja na prvo mjesto, kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Kotor.

O tome najbolje svjedoči činjenica da prihod od ulaznica na bedeme u periodu april-maj, zaključno sa 15. junom iznosi 135.000 eura.

To je rekordan rast ovog prihoda za 79.000 eura u odnosu na isti period prošle godine.

Podsjećanja radi, ostvareni prihod po ovom osnovu prošle godine je iznosio svega 56 000 eura.

Pomenuti podaci najbolje ukazuju kakav je ekonomski značaj sređivanja ambijenta i kakve su štete i propuštene prihode trpjeli i građani i budžet Kotora za vrijeme prethodne vlasti. Ističemo i da je ovo samo jedan u nizu rekordnih budžetskih rezultata, o čemu je upoznata javnost, ali i pokazatelj opredjeljenja da se odgovorno upravlja dobrima Kotora. O onome što je znak raspoznavanja Kotora, mora biti predmet brige odgovorne i domaćinske vlasti. Očigledno je svima da nova opštinska vlast obezbjeđuje impozantne prihode za opštinsku kasu zato što je ukinula vladavinu kontrolisanog haosa.

Pokazalo se da bez efikasnog uređenja rada lokalne uprave ne može se doći ni do stimulativnog ni do sigurnog ambijenta, ali ni do finansijskog ozdravljenja lokalnog javnog sektora. Shodno tome, privodi se kraju nabavka elektronskih sistema za kontrolu naplate ulaza na tvrđavu, što će dodatno učiniti efikasnijim proces naplate i značajno unaprijediti fiskalni učinak po ovom osnovu.

Kotor zidine

To je ulaganje u bolji rad lokalnih institucija i način da se podigne njegova učinkovitost na optimalan nivo.

Rekli smo da se javna i kulturna dobra Kotora više nikad neće bagatelisati, a ono što smo rekli svakom mjerom i svakom radnjom pokazujemo na djelu. Racionalnim upravljanjem dobrima Kotora stvorićemo ne samo značajne prihode za opštinski budžet, nego i osnovu za ulaganje u zaštitu i održavanje tih dobara i privlačenje pažnje turista i ostalih posjetilaca u odnosu na ta dobra. Precizno definisani mehanizmi kontrole i stvaranje podsticaja svakome ko obavlja javni posao da mu pristupa odgovorno i s pažnjom dobrog domaćina, ključne su odrednice uspjeha i osiguranja velikih učinaka, kaže se u saopštenju.

Podijeli

1 komentar

  1. Svaka cast! Cijene karata za ulaz na zidine su jos uvijek smijesne u poredjenju sa Dubrovackim a pametnim ulaganjem u konzervaciju zidina i marketing godisnji prihodi bi trebali da budu preko pola miliona Eura.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.