15 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor: Andrija Popović predložio čelnika SNP-a za mjesto predsjednika SO

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović predložio je čelnika Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Branka Ivanovića za predsjednika Skupštine opštine Kotor na današnjoj konstitutivnoj sjednici.

Odbornici iz Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Socijaldemokratske partije i Građanskog pokreta URA su tada napustili sjednicu.

Da bi Ivanović bio izabran, ukoliko SNP prihvati ponudu, biće potrebno da ga podrže i Demokratska partija socijalista, Hrvatska građanska inicijativa i Socijaldemokrate.

Na sjednici su ostali odbornici DPS, SNP, LP, HGI i SD.

Lokalni odbor SNP treba da se izjasni o ponudi Popovića.

Na početku sjednice, u ime Demokrata, DF, SDP i GP Ura, Vladimir Jokić iz Demokrata je objasnio da po treći put opozicija nema svog kandidata i da imaju obavezu da objasne sljed događaja koji su doveli do te situacije.

“Naš prvi i osnovni politički princip jeste razvlašćivanje Demokratske partije socijalista u Kotoru, na njemu smo se našli i spremni smo da već sjutra na demokratskim principima i demokrastkoj praksi formiramo vlast. Poštovani građani, Mi nismo krenuli u pregovore već u dogovore. Od prvog dana mi ne pregovaramo već nastojimo da se dogovorimo. U dosadašnjem procesu dogovora Socijalistička narodna partija je ispostavila svoj politički princip u vezi formiranja nove lokalne uprave, a vezan je za zahtjev prema Socijaldemokratskoj partiji. Ne ulazeći u opravdanost ovog zahtjeva, smatramo da je prioritetni princip smjena DPS u Kotoru iznad svakog drugog političkog principa koji se ispostavlja od bilo koga”, naveo je Jokić.

On je u ime opozicije pozvao lokalno i državno rukovodstvo SNP da najkasnije do kraja naredne nedjelje zauzmu stav hoće li sa Demokratama, DF, SDP i URA da formiraju novu vlast u Kotoru.

“Odluka je jednostavna: ili nas 5 političkih subjekata formiramo novu lokalnu vlast, ili neko pruži ruku DPS i sa njima stupi u pregovore, ili izazove ponovljene izbore,a što ćemo smatrati takođe kao pruženu ruku DPS”, zaključio je Jokić.

Opozicija je mjesec i po dana pregovarala o formiranju vlasti u Kotoru, jer sa tri odbornika SNP imaju dovoljno mandata da nakon 12 godina pošalju DPS u opoziciju.

potpisi
Potpisi

SNP je uslovljavao formiranje vlasti time da kadar SDP podnese ostavke na funkcionerska mjesta u Opštini Kotor i u Luci Kotor.

U SNP su sumnjičavi prema iskrenosti opozicionih namjerama SDP, iako su tri odbornika partije Ranka Krivokapića uz 11 njihovih kolega iz DF, Demokrata i URA, već potpisali dokument u kome garantuju da neće sarađivati sa DPS, dok tri odbornika SNP to nisu učinila.

Datum nastavka konstitutivne sjednice biće sapšten naknadno.

S.K

Najčitanije