Kotobiljska bitka uvod u oslobađanje Herceg-Novog – sjećane na junake

Kotbilje položili vijenac

Predstavnici Opštine Herceg Novi danas su položili vijenac na spomen-kamen junacima Kotobiljske bitke, koja se odigrala prije 330 godina.

“Kotobiljska bitka bila je prekretnica, uvod u oslobađanje Herceg Novog od vlasti Osmanskog carstva. Odigrala se 15. septembra u selu Kameno, pod Tajnim brdom”, kazala je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.

Na taj način prvi put je polaganjem vijenca obilježen datum kada je u uskom klancu vojska sastavljena od Hercegovaca, Crnogoraca, Mletaka, milicije iz Kotora i domaćih ustanika, iznenadila vojsku Husein Topal Paše i nanijela im težak poraz. Tako su spriječili da pojačanje stigne do opsjednutog grada, a samo 15 dana kasnije uslijedilo je oslobađanje Herceg Novog.

Kotbilje položili vijenac

“Bitka koja je uvela u oslobođenje grada značajno je uticala na budućnost ovih prostora. Kotobiljska bitka, žrtva i junaštvo onih koji su u njoj učestvovali ne smiju biti zaboravljeni i zato smo danas ovdje.  Možemo biti ponosni da i tri vijeka kasnije njegujemo tradiciju zajedništva, koju su ljudi s ovih prostora tada pokazali, kada je djelovati kao jedan bilo od životne važnosti. Ideal koji je bio vodilja kotobiljskim borcima – sloboda, i mi danas slijedimo, nastojeći da na tom temelju gradimo budućnost”, poručila je potpredsjednica Opštine Herceg Novi.

1 komentar

  1. Bravo Novljani. Orascom vam ide na obilježavanje sjećanja na zatočenike i stradale na Mamuli, a vi ste našli da se sjećate oslobađanja od Turaka.
    Svaka čast za potez kojim pokušavate i dalje držati se po strani od brisanja najbliže nam istorije i rana.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.